arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Ashoka Localizer - Scalăm inovatii sociale în România

Programul Localizer identifică, prezintă si susține adaptarea unor inovații sociale testate din rețeaua globală Ashoka pentru a combate unele dintre cele mai dramatice probleme din societatea românească.

Ashoka Localizer oferă o platformă pentru lideri din sectorul social, public și de business de a colabora pentru schimbare sistemică. Uite cum funcționează:

 

Află mai multe despre soluțiile ce fac parte din Localizer și contactează-ne la romania@ashoka.org dacă ești interesat/ă să te implici!

 

Ana Bella Foundation

Ana Bella Estevez este din Spania și conduce o rețea pentru femeile care au supraviețuit violenței domestice. Rețeaua conectează femei care s-au recuperat în urma acestor experiențe și care pot transmite mai departe un mesaj pozitiv. Până la ora actuală, mai bine de 2.000 de femei supraviețuitoare au fost instruite în cadrul Școlii de Empowerment Feminin și peste 1.230 dintre ele au fost angajate ca ambasadoare ale brandului, însă nu în sensul unei discriminări pozitive, ci datorită calităților și puterii personale de supraviețuitoare. Prin munca lor, acestea au contribuit la dezvoltarea economică a unei companii precum Danone, reducând fluctuaţia de personal de la 63% la 2,25%  si rata de absenteism de la 40 la 2%. În momentul de față, Ana Bella susține organizații din Mexic și Italia pentru a adapta metodele sale de dezvoltare personală a femeilor-supraviețuitoare.

Organizația A.L.E.G Sibiu este partenerul local de implementare al acestei soluții în România.

 

Talentify

Industria meditațiilor/tutoratului este o afacere de multe milioane de euro. Totuși, nu toată lumea își permite să plătească meditații. Bernhard Hofer a reușit să transforme industria meditațiilor într-un sistem peer-to-peer (de la egal la egal), în care elevii se ajută reciproc. Prin platforma sa online numită „Talentify”, el conectează elevii online şi offline şi încurajează tutoratul de la egal la egal. Dar Bernhard face mai mult decât atât: prin crearea de parteneriate cu școli, profesori și corporații, el creează un ecosistem de cunoaștere și experiențe în afara sălii de clasă. El îi întreabă pe elevi ce vor să facă după absolvirea școlii și îi pune în legătură cu mentori şi angajatori. Astăzi peste 9.000 de tineri sunt înregistraţi pe platformă şi peste 3.600 dintre aceștia oferă în mod activ sau beneficiază de tutorat peer-to-peer.

 

Symbiosis

László Jakubinyi demonstrează că persoanele cu dizabilități intelectuale, indiferent de gradul dizabilității, pot deveni angajați dedicați și pot avea vieți productive. László a dezvoltat o soluție în mediul rural, replicabilă pentru oamenii care au niveluri severe de dizabilitate intelectuală și fizică. Abordarea lui László a inspirat modele în Polonia, România și Moldova. Cea mai importantă misiune a Fundației Symbiosis este aceea de a crea circumstanțe în care persoanele cu dizabilități sunt capabile să adopte valori adecvate propriilor capacități și să trăiască independent, dorindu-și să fie membri activi și de valoare ai societății.  Astăzi, Fundaţia Symbiosis oferă mai bine de 120 de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi. Programul a susţinut deja 200 de persoane în tranziţia către un loc de muncă în afară comunităţii.

Moffin

Irek şi-a pierdut vederea la vârsta de 14 ani dar acest lucru nu l-a împiedicat din a transformara politicile şi standardele pentru studenţii cu dizabilităţi în instituţiile de învăţământ din Polonia. Ales Ashoka Fellow în 2017, Irek construieste strategii și soluţii inovatoare de ocupare, mobilizând managerii de Diversitate şi CSR din cadrul companiilor pentru a deveni adevăraţi intraprenori şi pentru a schimba cultura companiei şi practicile de angajare pentru asigurarea unei forţe de muncă diversă şi primitoare. De-a lungul celor trei ani de implementare a strategiei MOFFIN, Irek a dezvoltat parteneriate cu câteva zeci de companii ce reprezintă 8000 de angajaţi, toate interesaţi să creeze medii incluzive de muncă pentru persoane cu diferite dizabilităţi. Ca urmare a implicării în reţeaua şi programele MOFFIN, Capgemini a crescut numărul angajaţilor cu dizabiliati în Polonia cu 160%.

Terre de Liens

Ashoka Fellow Jérôme Deconinck a co-fondat Terre de Liens, o fundaţie prin care mobilizează investiţii de solidaritate  şi donaţii pentru a facilita accesul la terenurile agricole tinerilor fermieri interesaţi să creeze ferme biologice şi a susţine transferul pământului între generaţii. Din 2003, Terre de Liens a susţinut peste 200 de fermieri să se instaleze în cele 139 de ferme achiziționate de fundație și a strâns investiţii de peste 50 milioane EURO.

 

 

 

Școala Francis Street CBS

Inovator înnăscut, cu o încredere de neclintit în potenţialul tuturor elevilor săi, întreaga abordare a Fionei Collins este dezvoltarea empatiei, a se pune în locul altora. Scopul este de a le arăta elevilor cum să creeze schimbarea în comunităţile lor astfel încât să devină “lideri” şi “oameni care fac lucrurile să se întâmple”.

Sub conducerea sa, profesorii și elevii au dezvoltat o nouă metodologie bazată pe empatie, inteligență emoțională și socială, pentru ca în 2014, pe baza rezultatelor obținute, Francis Street CBS să fie selectată în rețeaua globală Ashoka Changemaker Schools.

 

 

Genesys Works

Ashoka Fellow Rafael Alvarez revoluționează educația profesională prin programul Genesys Works, fondat în 2002. Programul urmărește ridicarea nivelului profesional al tinerilor defavorizați prin instruirea lor în ceea ce privește abilitățile și competențele profesionale. Lucrând  cu 10 din cele mai mari companii din Texas, un stat american de trei ori mai mare decât România, Genesys angajează elevi, își asumă riscuri și scutește angajatorii de procesul de angajare, training, plasament și supervizare. Elevii iau parte la 150 ore de training gratuit pe parcursul vacanței de vară din primul an de studiu, ceea ce îi încurajează să desfășoare sarcinile stabilite de companiile cu care Genesys lucrează. Doar în 2016 Genesys Works a lucrat cu aproape 3000 de elevi și absolvenți de liceu și 192 companii partenere.

 

Atempo

Walburga Fröhlich, alături de partenerul ei Klaus Candussi, au creat Atempo prin care schimbă percepția societății din Austria, Germania și Elveția asupra persoanelor cu dizabilități și le oferi acestora șansa de a-și dezvolta potențialul într-un mediu normal. Unul dintre cele mai importante proiecte ale Atempo este “Capito” (Înțeleg), prin care Walburga urmărește să accesibilizeze informația venită de la companii și instituții publice și să o transpună într-o manieră ușor de înțeles de cetățeni. Pe baza unui catalog ce conține sute de criterii din limba germană sunt analizate calupuri de texte pentru a determina dacă acestea sunt ușor de citit sau nu. Apoi textul este tradus în limbaj accesibil și este testat de persoane aparținând grupului țintă al organizației cu care se lucrează. După ce informația ajunge în forma finală, aceasta poate fi accesată cu ajutorul unei aplicații, prin scanarea unui QR Code de pe documentul inițial. 

 

Discovering Hands

Doctorul Frank Hoffman, Ashoka Fellow din 2010, propune o metodă complementară, mai ieftină, non-invazivă, de depistare a cancerului la sân, dar și o soluție la problemele sociale cu care se confruntă persoanele nevăzătoare.

Discovering Hands este programul înființat de doctorul Frank Hoffman prin intermediul căruia femei nevăzătoare sunt instruite să devină examinatori medicali tactili (EMT) şi să realizeze examinarea clinică. Persoanele nevăzătoare au o sensibilitate tactilă superioară și obțin o rată de precizie mai înaltă în detectarea a cancerului la sân decât un doctor obișnuit. Conform unui studiu clinic, EMT au descoperit cu 50% mai multe tumori și cu 28% mai multe modificări de dimensiuni mai mici decât doctorii specializați.

 

 

zIndex

Pentru a trage la răspundere autoritățile din Cehia pentru ineficiența acestora, Ashoka Fellow Jiří Skuhrovec a construit primul instrument de analiză comparativă în domeniul achizițiilor publice din Europa, zIndex. Axat pe analiza obiectivă și detaliată a procesului de achiziție al instituțiilor publice individuale, instrumentul acoperă toate standardelor celor mai bune practici stabilite de OECD, UE sau Transparency International și depășește orice matrice de evaluare existentă. În Cehia, pe baza rezultatelor, anumite autorități publice au adoptat politici noi pentru achizițiile publice, angajați ai statului au demisionat sau au fost obligați să demisioneze.

 

Școala Mobilă

Ashoka Fellow din 2011, Arnoud Raskin a revoluționat modul în care sunt educați și asistați copiii străzii pentru a le oferi acestora șanse mai mari de a se reintegra în societate. Prin inovația sa educațională, Școala Mobilă, lecțiile interactive de drepturile copilului, literatură, matematică, vocabular, educaţie pentru sănătate, terapie creativă, prevenire consum droguri, prevenire prostituţie, prevenire HIV / SIDA, ajung într-un format atrăgator la copii în mediul lor – pe stradă.

 

În 2016 Școala Mobilă a primit din partea Parlamentului European premiul Cetățeanului European, iar acum sunt 46 de Școli Mobile în 24 de țări din Europa, Asia, Africa și America Latină. Peste 53000 de copii au avut contacte educaţionale cu Școlile Mobile.

 

Som Energia

Image result for gijsbert huijink som energia

Gijsbert Huijink a fondat prima cooperativă energetică din Spania. În numai 7 ani, Som Energia a crescut de la un grup de trei antreprenori cu o idee la 34.000 de membri, 50.000 de contracte și o cifră de afaceri de 32 mil. EUR. Miile de membri ai SOM Energia au devenit din consumatori pasivi furnizori și producători de energie regenerabilă. Gijsbert are drept misiune personală răspândirea tranziției energetice la nivel global, investind în acest plan timp și resurse peste tot în lume, din Spania până în India și Zambia.

Sunt interesat de una dintre ideile prezentate!

Scrieţi-ne la romania@ashoka.org

Ne-am bucura să luaţi legătură cu noi!