arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

LászlóJakubinyi

Country, Date of election

Ungaria 2010

Field

Economic developmentEducationHealthHuman Rights

László Jakubinyi demonstrează că indivizii cu dizabilități intelectuale de toate felurile și nivelurile pot reuși să se remarce drept angajați dedicați și să ducă vieți productive. László a creat o abordare rurală replicabilă pentru oamenii care au niveluri severe de dizabilitate intelectuală. Abordarea lui László este replicată în Polonia, România și Moldova.

Problem

Prin fundația Symbiosis, László a încercat să găsească o soluție la problema cea mai importantă, care este reprezentată de obicei prin intermediul întrebării tabu adresată de părinții persoanelor cu autism sau dizabilități intelectuale: ‘Ce se întâmplă dacă eu mor?’. Vine o vreme când oamenii cu dizabilități ajung la o anumită vârstă, iar sprijinul parental scade sau pur și simplu încetează. Așadar, aceștia sunt forțați să aibă grijă de ei înșiși, dorindu-și să fie membri activi și valoroși ai societății.

Impact

Astăzi, Fundaţia Symbiosis oferă mai bine de 120 de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi şi a susţinut integrarea pe piaţa muncii peste 200 de persoane. Programul a creat 160 de locuri de muncă noi într-un interval de 5 ani, iar portofoliul variat de produse al organizaţiei a generat o afacere de 4 miliarde (în HUF) în ultimii zece ani. Organizaţia lui László a câştigat mai bine de 200 de licitaţii publice. În fiecare an, fundaţia intră în contact cu pestemai bine de 300 de persoane cu dizabilităţi fizice şi mentale. László a devenit un reper în Ungaria pentru modelul său integrat de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi şi între altele, este fondatorul primei organizatiie naţionale de ferme sociale din ţară.

Idea

László a conceput un sistem complex de servicii, unde fiecare poate fi membru al comunității, în conformitate cu potențialul său.

Cea mai importantă misiune a Fundației Symbiosis este aceea de a crea circumstanțe în care persoanele cu dizabilități sunt capabile să adopte valori corespunzătoare cu propriile capacități și să trăiască independent, dorindu-și să fie membri activi și de valoare ai societății.

Vision

Visul lui László este acela de a ajunge la sustenabilitate organizațională, astfel încât sistemul său să poată opera independent, fără prezența sa. Și-ar dori să dea mai departe cunoștințele sale și să îi încurajeze pe alții să îi continue munca.

Motivation

Conform spuselor lui László, cea mai mare motivație o reprezintă feedback-ul pozitiv primit și realizările. La vârsta de 16 ani, era cât pe ce să devină călugăr Franciscan și, petrecându-și noviciatul în Transilvania, a realizat pentru prima dată lipsa de perspective pentru persoanele cu dizabilități. Probabil, aceasta a fost piatra de hotar care i-a îndrumat pasul.

Share this profile

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.