arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

JérômeDéconinck

Country, Date of election

Franța 2008

Field

Civic participationEconomic developmentEducationEnvironment

Jérôme Déconinck mobilizează investiţii de solidaritate  şi donaţii pentru a facilita accesul la terenurile agricole tinerilor fermieri interesaţi să creeze ferme biologice şi a susţine transferul pământului între generaţii. Din 2003, Terre de Liens a susţinut peste 200 de fermieri să se instaleze, a obţinut 139 de ferme și a strâns investiţii de peste 50m euro.

Problem

Într-un context în care predomină logica productivităţii agricole şi speculaţia financiară, terenul agricol trebuie să-şi redobândească rolul de a hrăni şi de a fi accesibil celor care doresc să dezvolte proiecte agricole care să răspundă nevoilor alimentare locale.

La nivel global se constată dispariţia masivă a fermierilor locali şi îmbătrânirea celor încă activi, diminuarea locurilor de muncă în agricultură, urbanizarea şi industrializarea ce induc speculaţia legată de preţul terenurilor agricole ce se dublează în anumite zone din 5 în 5 ani. În Franţa, circa 170 de hectare de teren agricol dispar în fiecare zi, alături de 200 de ferme ce se închid în fiecare săptămâna, iar deşertificarea ameninţă zone rurale vaste. Tinerii interesaţi să preia ferme se confruntă cu mari dificultăţi financiare, iar băncile rămân rezervate în a finanţa ferme biologice, deşi 90% din alimentele biologice consumate în Franţa sunt importate.

Impact

Reţeaua Terre de Liens include astăzi peste 22 de asociaţii regionale în Franţa, colaborează cu peste 600 de organizaţii şi a mobilizat peste 15000 de cetăţeni, iar prin programul Acces la Pământ a construit şi prima reţea europeană de susţinere a agriculturii biologice şi accesului la tere agricol.

În 14 ani, a susţinut peste 200 de fermieri să se instaleze şi a achiziţionat 139 de ferme corespunzând a peste 3000 de hectare de teren dedicat agriculturii biologice. În 2015 a oferit consultanţă unui număr de 3600 de candidaţi interesaţi să creeze activităţi agricole. Societatea funciară Terre de Liens numără 11 463 acţionari solidari şi un capital de 50 milioane de euro obţinut cu precădere prin moşteniri şi donaţii.

Prin convertorul de alimente dezvoltat de Terre de Liens consumatorii pot vedea câţi fermieri locali au muncit la producţia unui produs şi câte hectare am putea proteja dacă relocăm consumul nostru alimentar susţinând un număr de fermieri locali.

Idea

Jérôme Deconinck, inginer agronom, prin intermediul reţelei Terre de Liens, mobilizează investiţii sociale precum şi donaţii pentru a facilita accesul la terenurile agricole tinerilor fermieri interesaţi să creeze ferme biologice şi a susţine transferul pământului între generaţii, eliminând astfel riscul crescut al deşertificării. Scopul său este acela de a menţine agricultura la nivel uman pentru revitalizarea vieţii sociale a zonelor rurale şi creşterea consumului de produse bio.

Terre de Liens are o strategie integrată, incluzând acţiuni diverse şi complementare, precum și o structură legală solidă. Astfel prin asociația constituită în 2003, Terre de Liens a putut extinde reţeaua asociativă în toată ţară si accesa fonduri publice si private, moșteniri şi terenuri de la cetăţeni interesaţi să susţină proiectul. De asemenea, prin asociație micii şi tinerii fermieri beneficiază de formare şi consultanţă, sunt coordonate părţile interesate şi locuitorii pentru dezvoltarea respectivei zone rurale, şi este promovat consumul de produse biologice prin acţiuni de sensibilizare şi de lobby. În 2007 a fost creată şi societatea comercială funciară Terre de Liens, al cărui scop este acela de a crea, gestiona şi exploata portofoliul imobiliar de terenuri agricole şi eliminarea acestora de pe piaţa speculativă. Din 2009 Fondul Terre de Liens, ulterior transformat in Fundație de utilitate publică în 2013, a fost constituit pentru a facilita atragerea investiţiilor în proiecte viabile de agricultură biologică şi dezvoltarea de instrumente financiare.

Vision

Jérôme îşi imaginează o societate în care zonele rurale ale Franţei şi întregii planete sunt conservate, deturnând astfel tendinţele actuale şi susţinând micii fermieri. Pentru asta, în loc să propună o strategie agresivă de a promova şi dezvoltă agricultură biologică, prin Terre de Liens el demonstrează cum această poate co-există cu industria. În cele din urmă, Jérôme reconstruieşte legăturile dintre societatea actuală şi tradiţiile agricole ancestrale, întărind simţul proprietăţii cu privire la patrimoniul comun.

 

Acest profil a fost tradus cu ajutorul pro-bono al Andreei Cristina Năstase.

Share this profile

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.