arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

IreneuszBiałek

Country, Date of election

Polonia 2017

Field

Civic participationEconomic developmentHuman Rights

Pierzându-şi vederea în timpul copilăriei, Irek înţelege foarte bine provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi atât la locul de muncă, cât şi în învăţământul superior. După transformarea politicilor şi a standardelor pentru studenţii cu dizabilităţi în instituţiile de învăţământ, Irek se concentrează acum pe soluţii inovatoare de ocupare, mobilizând managerii de Diversitate şi CSR din cadrul companiilor pentru a deveni adevăraţi intraprenori şi pentru a schimba cultură companiei şi practicile de angajare pentru asigurarea unei forţe de muncă diversă şi primitoare.

Problem

Deşi companiile declară că susţin diversitatea în echipele lor, în Polonia în anul 2016 numai 23% din persoanele cu dizabilităţi de vârstă activă au fost angajate. Jumătate dintre acestea au lucrat în ateliere protejate, nu în cadrul întreprinderilor convenţionale şi foarte puţine au şansa de a-şi dezvolta cariere internaţionale. Numai 6% din persoanele cu dizabilităţi muncesc în alte sectoare decât cele agricole, construcţii sau curăţenie şi mentenanţă iar procentul celor angajate de către administraţia locală şi centrală din Polonia este de 0,6%.

Un număr tot mai mare de companii din toată lumea declară că îşi doresc diversitate în cadrul forţei de muncă, iar managementul creează noi poziţii precum ofiţeri şi manageri CSR (Responsabilitate Socială Corporatistă) şi diversitate/sustenabilitate pentru a-şi demonstra angajamentul. Cu toate acestea, nu oferă susţinere profesională, resurse, expertiză sau grupuri de suport de la care aceştia să poate învăţa, găsi soluţii practice şi împărtăşi experienţe. Mai mult, experţii existenţi nu deţin un istoric de succes în ceea ce priveşte dezvoltarea unei culturi a diversităţii în cadrul companiilor, iar studiile post-universitare dedicate acestui subiect şi disponibile pe piaţă nu oferă soluţii şi programe practice. Numai 26% companii au o “strategie pentru diversitate” care este de obicei focalizată pe o singură dimensiune – angajarea femeilor şi numai 23% conduc programe speciale pentru anumite grupuri precum persoanele de peste 50 ani sau persoanele cu dizabilităţi.

Companiile din Topul Angajatorilor din Polonia din 2016 nu angajează deloc persoane cu dizabilităţi. Fondul de Stat Polonez pentru Reabilitarea Persoanelor cu Dizabilităţi (PFRDP/FSPRPD) susţine angajatorii ce creează locuri de muncă pentru aceste persoane dar nu le permite utilizarea fodurilor pentru formarea personalului intern în vederea  dezvoltării unui mediu de lucru incluziv şi eficace. Prin urmare, majoritatea angajatorilor preferă calea cea mai simplă – plata taxelor către PFRDP/FSPRPD pentru a nu angaja persoane cu dizabilităţi.

 

Impact

Datorită activităţii lui Irek în  domeniul învăţământului superior, Universitatea Jagiellonian este prima instituţie de învăţământ din Polonia ce oferă programe speciale pentru studenţii şi cadrele universitare care suferă de boli mintale iar între 2008 şi 2014, procentul absolvenţilor cu dizabilităţi a crescut de la 5,4% la peste 10%. Universitatea a devenit un exemplu şi mentor nu numai pentru alte instituţii din Polonia dar şi pentru instituţii internaţionale de învăţământ superior.  

De-a lungul celor trei ani de implementare a strategiei MOFFIN, Irek a dezvoltat parteneriate cu câteva zeci de companii ce reprezintă 8000 de angajaţi, toate interesaţi să creeze medii incluzive de muncă pentru persoane cu diferite dizabilităţi. Ca urmare a implicării în reţeaua şi programele MOFFIN, Capgemini a crescut numărul angajaţilor cu dizabiliati în Polonia cu 160%.

Idea

Pierzându-şi vederea în timpul copilăriei, Irek înţelege foarte bine provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi atât la locul de muncă, cât şi în învăţământul superior. În adolescenţă, el credea că pentru o persoană cu dizabilităţi, cel mai bun mod de a realiza o carieră pe piaţa muncii era absolvirea unei facultăţi. Dar s-a confruntat cu diverse provocări. După ce a investit 15 ani pentru a adapta instituţiile de învăţământ superior din Polonia la nevoile persoanelor cu diferite dizabilităţi, a observat că doar jumătate dintre aceşti absolvenţi aveau de fapt un loc de muncă (46%) iar adesea, erau angajaţi chiar de către universitate. Pentru a contracara acest decalaj în tranziţia de la educaţie la ocuparea unui loc de muncă, în loc să promoveze deschiderea liderilor de business către candidaţi diverşi, Irek a decis să valorifice resursele latente din organizaţii – ofiţerii de CSR (Responsabilitate Socială Corporatistă) şi diversitate/sustenabilitate care, deşi nu sunt neapărat factorii de decizie în ierarhia corporativă, sunt empatici şi deschişi.

Prin intermediul organizaţiei sale “MOFFIN – Manageri ai Viitorului”, Irek implică manageri şi intraprenori orientaţi spre viitor în cadrul unor grupuri de lucru dedicate rezolvării problemelor, învăţării de la egal la egal şi schimbului de experienţă în ceea ce priveşte valoarea adăugată pe care diversitatea o aduce companiilor lor. Strategia lui Irek este de a recruta, responsabiliza şi echipa adevăraţii influenceri din cadrul companiilor cu abilităţi, expertiză şi grupuri de suport, pentru a transforma companiile din interior. Pentru asta, el creează un spaţiu unde managerii de CSR şi diversitate din cadrul companiilor formează grupuri de lucru focalizate pe o anumită dimensiunea a diversităţii – dizabilităţi, vârstă sau cultură – şi beneficiază de formare, contacte precum şi de susţinerea unui grup de colegi. În urma unei astfel de experienţe transformaţionale şi a apartenenţei la acest grup, aceştia devin ambasadori ai diversităţii în cadrul propriilor companii. Ulterior, aceşti “manageri ai viitorului” formează la rândul lor alţi manageri. Astfel ei învaţă cum să valorifice abilităţile unor angajaţi ce aparţin unor grupuri minoritare, să îi susţină pe colegi să creeze medii de lucru incluzive şi să facă faţă provocărilor pe care le pot stârni diferenţele. În cele din urmă, toate acestea creează un sistem auto-replicator în cadrul companiilor, schimbând radical atitudinea angajaţilor şi a echipelor executive şi în consecinţă, a culturii organizaţionale.

Pentru a furniza un spaţiu comun pentru împărtăşirea schimbărilor implementate, MOFFIN găzduieşte un festival anual al diversităţii. Come CloSeR Show (Festivalul “Vino mai aproape”) reuneşte Directori Generali şi manageri CSR din peste 100 companii diferite iar scopul lor este de a încuraja cât mai multe organizaţii să se alăture acestei viziuni prin evidenţierea rezultatelor impresionante a muncii acestor intraprenori. Orice companie care lipseşte din această reţea pierde oportunităţi nelimitate de a valorifica talent, de a-şi creşte reputaţia şi de a crea valoare economică şi socială.

Vision

Irek şi-a pierdut vederea la vârsta de 14 ani dar acest lucru nu l-a împiedicat din a-i ajuta pe cei fără deficienţe de vedere să vadă adevărată valoare şi potenţialul din fiecare om. El îşi imaginează o societate în care angajatorii cred şi acţionează pe baza convingerii că fiecare persoană, indiferent de abilitatea mentală sau fizică, vârstă sau etnie poate deveni un contribuitor activ, bazându-se pe talentul şi potenţialul său.

Pentru a ajunge şi mai aproape de viziunea sa pe termen lung, Irek dezvoltă deja o platformă de eLearning mulţi-funcţională care le va permite intraprenorilor din companii să găsească soluţii pentru problemele interne legate de diversitatea forţei de muncă utilizând sprijinul colegilor din reţea dar şi să apeleze la manageri certificaţi ca experţi atunci când este necesar.

Irek plănuieşte că până în 2030 să construiască un centru de excelenţă pentru susţinerea diversităţii pe piaţă muncii pentru a acoperi nevoile de talent, abilităţi şi profesionalism pe care nici universităţile şi nici angajatorii nu au intenţia sau capacitatea de a le dezvolta pe cont propriu.

 

Acest profil a fost tradus cu ajutorul pro-bono al Andreei Cristina Năstase.

Share this profile

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.