arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Ashoka şi EIT Climate-KIC identifică 189 de inovatori în domeniul climei în România

Categories:

by acaraman

Schimbarea climatică nu este doar o sintagmă la modă, ci o realitate la care multe comunități din întreaga lume trebuie să se adapteze, inclusiv românii. Dintre numeroasele provocări globale cu care ne confruntăm astăzi, Ashoka, cea mai mare rețea de antreprenori sociali din lume, consideră că puține sunt la fel de ample precum schimbările climatice. Din acest motiv, comunitatea de cunoștințe și inovare a Institutului European de Inovare și Tehnologie Pentru Clima (EIT Climate-KIC) și Ashoka s-au unit pentru a realiza un studiu de asupra ecosistemelor de inovare pentru climă în 9 țări (România, Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Letonia, Lituania și Estonia). Scopul studiului a fost identificarea celor mai importanți actori care ajută societățile lor să atenueze efectele schimbărilor climatice și să se adapteze acestora.

 

“În 2019, pentru prima dată în istoria instituțională globală de patruzeci de ani a Ashoka, am decis să alegem un domeniu ca verticală tematică a acțiunilor noastre. Acesta este inovarea pentru climă. În regiunea Europei Centrale și de Est am debutat lucrul printr-o cartografiere a peste 800 de persoane care, zi de zi, sunt agenți activi ai schimbării în acest domeniu. Am descoperit conexiunile dintre ei, oportunitățile și obstacolele pentru un impact mai mare în domeniul climei, precum și starea actuală a inovării în acest domeniu. Acest studiu este un prim pas. În continuare ne dorim consolidarea acestui ecosistem de agenți ai schimbării, la nivel regional și mai ales la nivel local, prin expunerea lor la oportunități de creștere, colaborare intersectorială și impact colectiv. Planeta nu așteaptă ziua de mâine. Acțiunea începe acum.” a declarat Corina Murafa, Directorul Executiv al Ashoka România și liderul programului global Ashoka Next Now: Planet and Climate.

Cartografierea ecosistemului de inovatori climatici din Europa Centrală și de Est este un prim pas major în activitatea noastră globală privind inovația climatică. După ce am efectuat aproximativ 500 de interviuri telefonice, am identificat mai mult de 800 de inovatori și alți actori importanți în domeniile pe care le-am considerat ca fiind esențiale pentru acțiunile climatice din această regiune: eficiența energetică în clădiri, agricultura inteligentă pentru climă, transformarea socio-economică în regiunile producătoare de cărbune, și poluarea aerului. Vă invităm să citiți mai multe despre descoperirile noastre în raportul Cartografierea ecosistemului de inovatori climatici în România.

„EIT Climate-KIC mobilizează comunitățile pentru a declanșa evoluția ecosistemelor. Noi credem în catalizarea cunoștințelor și expertizei colective, construirea unei viziuni comune și adoptarea unei abordări sistemice pentru a localiza pârghiile necesare pentru a transforma inovația în acțiuni climatice. Cartografierea ecosistemului proiectată de Ashoka este un instrument unic, care va fi foarte util pentru extinderea comunității inovatorilor din domeniul climei în Europa Centrală și de Est. Credem că ceea ce a fost creat este doar punctul de plecare și rețeaua de inovatori în domeniul climei se va extinde în curând. Este prima scânteie a hărții viitoare, pe care EIT Climate-KIC ar dori să o creeze în timp ce susține dezvoltarea sistemului de inovare din România.” a declarat Magdalena Dul-Komosińska, Directorul EIT Climate-KIC în Europa Centrală și de Est.

 

Inovatori Climatici în România:

Pentru noi, călătoria începe astăzi. Este responsabilitatea noastră, precum și o invitație pe care am dori să o adresăm tuturor actorilor instituționali din regiune – de la guverne la corporații, de la finanțatori și lideri de afaceri la fundații de frunte – să creștem acest ecosistem, să-i susținem spiritul vizionar și gândirea curajoasă.

Pentru a susține sau colabora cu inovatorii din domeniul climei din România, sau pentru a construi proiecte în acest domeniu alături de Ashoka, ne puteți contacta la romania@ashoka.org. În plus, vă invităm la primul eveniment online inspirat de rezultatele acestui studiu: Agricultura inteligentă pentru schimbările climatice. Împreună cu Green Report vom vorbi, vineri, pe 10 aprilie de la ora 10:00, despre agricultura inteligentă pentru climă alături de oameni care fac lucrurile să se întâmple. Vom pleca de la maparea inovatorilor din domeniul schimbărilor climatice pe care am realizat-o, urmând să discutăm despre cum creăm un ecosistem care să împingă România înspre agricultura pentru climă.

Acțiunea începe ACUM!

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.