arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

#AntreprenoriatSocial: Corina Murafa, Ashoka România

Categories:

by acaraman

Dacă la început antreprenoriatul social era apanajul reprezentanților tradiționali ai societății civile, spune Corina Murafa, astăzi tot mai multe persoane și organizații se îndreaptă spre acest domeniu. Află din materialul de mai jos cum a evoluat aceast tip de antreprenoriat și care sunt marile sale provocări.

Cum au evoluat perceptiile asupra antreprenoriatului social în ultimii ani

Chiar zilele trecute ne uitam peste studiile făcute de noi de la lansarea Ashoka în România și până acum. Am început cu Harta Inovatorilor Sociali (n.r: care cuprinde numele celor care generează şi/sau susţin schimbarea în România), apoi am continuat cu Raportul Național privind Antreprenoriatul Social și, cel mai recent, am realizat o cercetare despre impact asupra primilor doi ani de Ashoka România, derulând din nou interviuri calitative cu cei mai importanți actori din sistem.

În plus, de-a lungul ultimilor doi ani, am organizat cel puțin un eveniment de construcție de ecosistem, atelier, conferință, program de accelerare sau altele de acest gen pe lună, așa că am putut să facem și câteva observații mai nuanțate. Se remarcă destul de multe diferențe în numai trei ani. 

În primul rând, dacă la început antreprenoriatul social era apanajul reprezentanților tradiționali ai societății civile, iar ulterior au început să vină noi idei în țară, prin intermediul rețelelor internaționale, precum Impact Hub, acum vedem tot mai mulți “suspecți neobișnuiți”, care fac pași înspre acest domeniu: angajați din multinaționale, elevi și studenți, mici antreprenori români cu vechime în domeniu, români reîntorși în țară, expați, și tot așa.

Observăm, de asemenea, o înlocuire a vechilor percepții asupra barierelor în calea antreprenoriatului social. Lipsa de finanțare nu mai este punctată ca fiind principalul obstacol. Actorii vorbesc despre lipsa de sprijin a autorităților, despre un mediu politic și legislativ toxic, despre lipsa de colaborare trans-sectorială și despre lipsa de viziune de impact a finanțatorilor clasici, în speță marile companii multinaționale.

Foarte interesant, și atenția pe domenii s-a schimbat. Educația rămâne una din marile preocupări, dar noi idei/ structuri/ preocupări antreprenoriale în domeniul sustenabilității, economiei verzi și circulare, reciclării, încep să își facă loc pe agendă.Pentru prima dată, schimbările climatice ajung în top trei probleme sociale pe care le punctează actorii din ecosistemul antreprenoriatului social, ceea ce ne face să credem că vom vedea tot mai multe idei noi în acest domeniu, dar este totodată nevoie și de foarte multe programe de creștere și maturizare a ecosistemului și noilor actori intrați în piață.

Pentru a afla mai multe despre miturile antreprenoriatului social, dar și provocările pe care antreprenoriatul social le are în România, consultați materialul în întregime  aici.

 

Material preluat de pe Startarium, dintr-o serie de articole dedicate acestui subiect. 

 

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.