arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Change Architects sau cum ajuti copiii sa devina agenti ai schimbarii

Categories:

by ashokaaustria

Din Washington în Haiti și România

Mădălina a descoperit domeniul inovării sociale în 2012 în cadrul unui stagiu de voluntariat la sediul Ashoka din Washington DC. În urma acestei experiențe ea a decis să lucreze în Haiti cu Ashoka Fellow Greg Van Kirk unde a fondat asociația locală SolKomYo. După 3 ani petrecuți în Haiti a continuat să lucreze în domeniul inovării sociale în întreaga lume pentru îmbunătățirea vieții angajaților din fabricile de textile, îmbunătățirea accesului la produse și tehnologii cu impact social, dezvoltare comunitară și antreprenoriat social. Reflectând asupra impactul propriilor acțiuni, Mădălina a realizat că pentru o dezvoltare economică și socială pe termen lung este nevoie de colaborare la nivel de persoane, organizații și comunități. Plecând de la aceaste observații ea a fondat organizația All Grow (Creștem cu toții) în anul 2015, iar activitățile au fost demarate în România, prin inițiativa Change Architects.

Change Architects

Change Architects își dorește să dea copiilor și tinerilor șansa să descopere puterea lor de a creea viitorul și să se transforme în agenți ai schimbării. Decizia de a lucra cu copii vine din dorința de a crea schimbare pe termen, schimbare pe care copiii sunt deschiși să o realizeze. Pentru a începe această inițiativă Mădălina a pornit de la propriile principii. Nu este nevoie să reinventezi roata, ci doar să o adaptezi la contextul local. A luat legătura cu Design for Change, organizație fondată de Ashoka Fellow Kirn Bir Sethi ce a dezvoltat un model recunoscut ce are la bază design thinking și se desfășoară prin implementarea a patru pași Simte, Imaginează, Acționează și Comunică. Modelul a fost recunoscut pentru impactul pozitiv în viata copiilor de Universitatea Harvard și a fost replicat în peste 60 de țări din întreaga lume.

Change Architects se adresează copiilor cu vârste între 8 și 18 ani și se desfășoară sub forma unei competiții pe parcursul anului școlar. Sunt identificați profesori inovatori care primesc training și suport pentru a facilita procesul de aplicare a celor 4 pași. Elevii lucreză în echipe și construiesc propriile proiecte. Ei se gândesc nu doar la problemele din jurul lor, dar și identifică și implementează soluții pentru rezolvarea acestora. Prin activitatea lor elevii inspiră și alte persoane să creeze schimbare. Acestă înițiativă dezvoltă încrederea copiilor în propriile forțe, empatia, competențele organizatorice și de comunicare, gândire critică și leadership – competențe critice necesare pentru participarea activă a copiilor în societate și în viața profesională de mai târziu.

Ce spun cei implicati

Iată cum a fost experiența pentru elevii din Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădești care au participat la această inițiativă:

“Chiar dacă vom benefica doar un an (clasa a 8-a) de acest obiect (tabla interactiva), important este că am reușit să schimbăm ceva. Împreună putem să schimbăm ceva”

Elev participant

Și ce au spus profesorii care au interacționat cu proiectul:

“Realizând activităţi atractive pentru elevi se menţine motivarea acestora pentru obținerea unor rezultate bune la învățătură, se realizează atât formarea unei atitudini pozitive faţă de mediul înconjurător, cât și creșterea stimei de sine a elevilor, prin responsabilizare, integrare, sentimentul de apartenență la comunitate”

Folea Mădălina, director

“Change Architects pentru mine înseamnă o recunoaștere a schimbărilor generate de elevii mei prin implicarea activă a acestora în diferite activități. Implicarea elevilor în aceste proiecte a avut ca rezultate dezvoltarea gândirii critice și a capacității de a analiza corect situațiile-problemă întâlnite pentru a lua decizii corecte. Și nu în ultimul rând aceștia s-au transformat în super-eroi cu super-puteri ce au legat prietenii, au învățat să lucreze în echipă dezvoltându-și competențele antreprenoriale”

Andrei Adela-Maria, profesor facilitator

“Una dintre pareri legate de proiect a fost o întrebare de la un alt cadru didactic din școală, care a aflat de proiectul clasei a V a H: „Chiar a fost ideea copiilor? E genială!” Am răspuns: „Da, a fost ideea lor. Eu doar i-am sprijinit să creadă în ideea lor”

Tundrea Marinela, profesor participant

Pe parcursul anului școlar 2017 -2018 elevii au venit cu soluții creative la probleme importante pentru ei cum ar fi: bullying, protecția mediului înconjurător, transferul de cunoștințe, înfrumusețarea școlii, accesul la cărți dar și activități de ajutorare a celor mai vulnerabili. Poveștile de schimbare scrise de elevi pot fi citite la www.allgrowromania.org/povesti.

Acesta este doar începutul… Change Architects își dorește să arate schimbarea pe care elevii o pot aduce în comunitățile lor și să inspire alți elevi și profesori să creeze schimbare.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.