arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Atempo și egalitatea față de persoanele cu dizabilități

Categories:

by ashokaaustria

România persoanelor cu dizabilități și percepția asupra persoanelor cu deficiențe de învățare

România este țara în care 791.761 persoane au dizabilități și sunt considerate ca având capacități reduse în a învăța sau a avea un loc de muncă. Dintre acestea 97,7% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent (neinstituționalizate) și 2,3% se află în instituțiile publice rezidențiale de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilități (instituționalizate).

Din realitatea unei economii care se confruntă cu o lipsă de competență  a persoanelor care ajung pe piața muncii fac parte și cele peste 750.000 de persoane cu dizabilități care nu au un loc de muncă. Conform ANOFM la 9 februarie 2018 erau disponibile la nivel național peste 27.000 locuri de muncă.

O condiție esențială ca orice persoane și în special cele cu deficiențe de învățare să trăiască liber în societate, este să înțeleagă limba folosită în acea societate. Conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi străine, 40% din totalitatea populației europene este capabilă să scrie și să citească la nivel A2 (sunt capabili să citească și să înțeleagă texte simple). Cu toate acestea, 70% din companii și autorități publice comunică la un nivel de C1. Prin urmare, aproape jumătate din populația Europei abia înțelege informațiile zilnice importante și nu pot participa și contribui pe deplin în societate.

Austria și egalitatea față de persoanele cu dificultăți de învățare

Potrivit Comisiei Europene, 1% din populație are dificultăți permanente de învățare. În Austria și Germania, 20-30% primesc asistență socială zilnică prin intermediul locuințelor protejate și a lucrului în unități protejate. Acest lucru înseamnă că viața fiecărei a cincea persoană cu dificultăți de învățare este complet dependentă de serviciile sociale, dependență care poate dura pe întreaga viață a persoanei. În plus, analfabetismul funcțional și lipsa accesului la informații are un impact negativ asupra vieții a 30 milioane oameni numai în Austria și Germania.

Walburga Fröehlich transformă percepția societății asupra persoanelor cu dizabilități

Walburga, alături de partenerul ei Klaus, au creat Atempo prin care și-au propus să schimbe percepția societății din Austria asupra persoanelor cu dificultăți grave de învățare și de a le oferi acestora șansa de a-și dezvolta potențialul într-un mediu normal, lipsit de stereotipuri. Idealul Walburga este ca toți oamenii cu dizabilități și dificultăți de învățare să poată trăi o viață pe care și-o construiesc ei înșiși.

Atempo are impact în viața acestor persoane acționând în 3 direcții: îmbunătățirea serviciilor sociale, îmbunătățirea calității vieții în societate și pregătirea lor pentru locuri de muncă valoroase.

De-a lungul timpului, Walburga și Klaus au creat o metodă de analiză și îmbunătățire a calității serviciilor sociale pentru persoane vulnerabile (ex.: locuințe protejate pentru persoane cu dizabilități sau copii) bazat pe evaluările beneficiarilor lor. Toate serviciile și produsele evaluate primesc simbolul “nueva” (evaluat de beneficiari). Mai mult, în lucrul cu municipalități, companii și chiar constructori, Atempo le ajută să-și construiască și să-și echipeze facilitățile într-un mod accesibil persoanelor cu dizabilități.

Pe lângă toate aceste eforturi, persoanele cu dizabilități primesc instruire pentru a-și dezvolta competențe noi și ghidaj pentru a ajunge pe piața muncii și a obține un loc de muncă. Mai mult, pe baza experienței dobândite în incluziune digitală, organizația pregătește profesori și traineri pentru a folosi tehnologia digitală în pregătirea unor contexte educaționale incluzive.

Capito sau cum să transformi facturile în texte ușor de înțeles

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Atempo este “Capito” (Înțeleg), prin care Walburga urmărește să accesibilizeze informația venită de la companii și instituții publice și să o transpună într-o manieră ușor de înțeles de cetățeni. Pe baza unui catalog ce conține sute de criterii din limba germană sunt analizate calupuri de texte pentru a determina dacă acestea sunt ușor de citit sau nu. Apoi textul este tradus în limbaj accesibil și este testat de persoane aparținând grupului țintă al organizației cu care se lucrează. După ce informația ajunge în forma finală, aceasta poate fi accesată cu ajutorul unei aplicații, prin scanarea unui QR Code de pe documentul inițial.

Atempo și-a scalat deja proiectele prin francize, lucrând cu 80 de parteneri din Germania, Austria și Elveția.

Principalul susținător al inovației sociale din ultimii 38 de ani, cu o rețea de peste 3600 de antreprenori sociali de top în întreaga lume, Ashoka aduce în România soluția creată de Walburga Fröhlich, prin intermediul programului Localizer, pentru a găsi parteneri de replicare a inovației sale la nivel local.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.