arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

zIndex

Categories:

by lcatana

Corupția și achizițiile publice, o problemă nu doar în România

În top 5 ale celor mai mari bariere pentru afacerile din România se află birocrația defectuoasă și corupția. Mai mult, conform Indicelui de Competitivitate Globală 2017-2018, România se află pe locul 91/137 în ceea ce privește devierea fondurilor publice și pe locul 113/137 în ceea ce privește eficiența cheltuielilor publice. În plus, în anul 2016 România s-a aflat pe locul 57 la nivel mondial în ceea ce privește percepția asupra corupției cu un scor de 48/100 de puncte.

Cu astfel de probleme se confruntă și Cehia, unde, conform studiul publicat de EconLab în 2016, 6409 dintre achizițiile publice (1/3 din totalitatea achizițiilor publice), însemnând peste 2 miliarde de euro, au fost atribuite unor unici ofertanți. Astfel de proceduri elimină competiția pentru determinarea celei mai bune oferte și cresc riscul de utilizare neadecvată a resurselor publice. Inclusiv Comisia Europeană a confirmat faptul că anumite schimbări în legea achizițiilor publice din Cehia ar duce la o economie de aproximativ 2 miliarde de euro/an.

 

zIndex sau cum să folosești data mining în analiza achizițiilor publice

Pentru a trage la răspundere autoritățile din Cehia pentru ineficiența acestora, Jiří Skuhrovec a construit primul instrument de analiză comparativă în domeniul achizițiilor publice din Europa, zIndex. Axat pe analiza obiectivă și detaliată a procesului de achiziție al instituțiilor publice individuale, instrumentul acoperă toate standardelor celor mai bune practici stabilite de OECD, UE sau Transparency International și depășește orice matrice de evaluare existentă.

Punând accent pe bunele practici și potențialul de modernizare a procesului achizițiilor publice, zIndex livrează un clasament unic (între 0 și 100) care demonstrează nivelul de apropiere sau depărtare de cele mai bune practici în domeniu. Analiza comparativă a achizițiilor publice se desfășoară în toate regiunile Cehiei, atât în orașe mici cât și mari, părți din Praga, spitale, întreprinderi deținute de autorități publice. Toate rezultatele sunt făcute publice pe www.zindex.cz și comunicate de întreaga presă națională din Cehia.

zIndex evaluează situația achizițiilor publice la fiecare doi ani și își propune să coreleze procesul de evaluare cu ciclul electoral de patru ani – înainte de crearea unei noi coaliții, în timpul guvernării acesteia și la finalul guvernării.

 

Cetățenii, o parte activă în achizițiile publice

Jiří înțelege că eficientizarea achizițiilor publice poate duce la progresul societății și provoacă prin activitatea sa sistemul actual, încercând să-l înlocuiască cu unul bazat pe transparență, eficiență și procese corecte, ce produc beneficii sociale. Viziunea lui este de a duce astfel de practici din achizițiile publice dincolo de a respecta legii, spre o schimbare sistemică: reconstrucția încrederii dintre cetățeni și stat. Cu ajutorul zIndex, Jiří oferă cetățenilor un instrument pentru a înțelege, evalua și a se implica în mod activ în dialogul cu instituțiile publice.

Autoritățile publice sunt invitate să comunice cu cetățenii pe baza rezultatelor analizei, iar o treime din cele ce au ajuns în clasamentele zIndex au început să ia parte la acest dialog. Mai mult, exemplele pozitive ale instituții publice din topul clasamentelor sunt promovate pentru a îmbunătăți percepția constant negativă a cetățenilor.

 

Cehia se schimbă datorită lui Jiří

Pe baza rezultatelor, anumite autorități publice au adoptat politici noi pentru achizițiile publice, angajați ai statului au demisionat sau au fost obligați să demisioneze. Mai mult, Jiří și echipa sa au contribuit la schimbări legislative, cum ar fi interzicerea acțiunilor la purtător sau creșterea obligațiilor legate de publicarea achizițiilor publice. În cele din urmă Jiří a încheiat un parteneriat cu Ministerul Muncii și al Afacerilor Sociale din Cehia pentru a susține procesul de achiziții publice responsabil.

Implicat recent într-un proiect internațional care colectează informații privind achizițiile publice, Jiří își propune să piloteze abordarea sa și în alte țări europene precum Slovacia, Germania, Ungaria, Spania sau Lituania. Ucraina folosește deja ca inspirație soluția și cunoștințele sale.  

Principalul susținător al inovației sociale din ultimii 38 de ani, cu o rețea de peste 3600 de antreprenori sociali de top în întreaga lume, Ashoka aduce în România soluția lui Jiří Skuhrovec, prin intermediul programului Localizer, pentru a găsi parteneri de replicare a inovației sale la nivel local.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.