arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Genesys Works – catalizatorul succesului tinerilor pe plan profesional

Categories:

by lcatana

România tinerilor nepregătiți pentru piața muncii

Lipsa locurilor de muncă și, mai ales, lipsa de pregătire a tinerilor pentru piața muncii sunt printre problemele cele mai importante ale României. Situația economică precară, mediul familial dezorganizat, exodul părinților în străinătate și lipsa locurilor de muncă atractive pentru tineri sunt factorii care determină abandonul școlar, rata de părăsire timpurie a școlii având o pondere din ce în ce mai ridicată. În România rata de părăsire timpurie a școlii este de 19%, spre deosebire de celelalte țări ale Uniunii Europene, unde este de 11%.  

Conținutul educational oferit în școlile din România nu se aliniază cu nevoia pieței muncii, astfel încât angajatorii nu-i pot încadra în muncă pe tineri. Mai mult, puține sunt școlile care oferă programe de orientare și consiliere profesională. Dezamăgiți de școală și neîncadrabili în muncă, tinerii rămân ancorați într-un teritoriu fără viitor. România are cea mai mare rată de tineri NEETS din întreaga Uniune Europeană. În timp ce rata generală a șomajului din România este de 6,9%, în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani ea este triplă – 22,7%.

 

Soluția Genesys Works, catalizatorul succesului tinerilor pe plan profesional

Rafael Alvarez revoluționează educația profesională prin programul Genesys Work, fondat în 2002. Programul urmărește ridicarea nivelului profesional al tinerilor defavorizați prin instruirea lor în ceea ce privește abilitățile și competențele profesionale.

Rafael consideră că tinerii sunt demoralizați după terminarea liceului, desconsiderându-se și pierzându-și ambiția de a-și mai continua studiile și de a ajunge să lucreze în domenii care le-ar plăcea. El pornește de la premisa că dacă elevii au ocazia să experimenteze un prim job și succesul în lumea corporatistă încă din timpul studiilor liceale, perspectiva acestora se schimbă și descoperă o nouă șansă către o viitoare carieră.

Unul din obiectivele programului este punerea în legătură a angajatorilor cu tineri ale căror competențe profesionale se potrivesc cu ceea ce au ei nevoie. Genesys face acest lucru în două etape: mai întâi instruiește tinerii în domeniile care “se caută”, apoi îi expune pe aceștia către mediile profesionale de muncă.

Succesul Genesys Works este în creștere: la peste 15 ani de la înființare, 10 din cele mai mari companii din Texas, un stat american de trei ori mai mare decât România, continuă să angajeze în mod constant tineri provenind din programul Genesys. Companiile văd în tinerii absolvenți Geneysis profesioniști atât de buni, încât “uită că sunt elevi de liceu”, după cum mărturisesc reprezentanții acestora.

 

Elevii câștigă 12$/oră și 90% dintre au ales să își continue studiile

Genesys angajează elevi, își asumă riscuri și scutește angajatorii de procesul de angajare, training, plasament și supervizare. Elevii iau parte la 150 ore de training gratuit pe parcursul vacanței de vară din primul an de studiu, ceea ce îi încurajează să desfășoare sarcinile stabilite de companiile cu care Genesys lucrează. Unii elevi participă și în a doua vacanță de vară pentru a obține certificări și alte documente recunoscute în industrie.

Elevii pot câștiga pană la 12$/oră, 13,000$/an pentru un job part-time, iar cei care obțin Certificatul Profesional Microsoft participă și la un program de dezvoltare a abilităților de leadership. Elevii vin pe parcursul verii la biroul Genesys și la centrul de instruire. Pe lângă instruirea tehnică, aceștia asimilează abilități de comunicare, eticheta în business, abilitatea de lucru în echipă și rezolvarea conflictelor – ceea ce-i ajută să devină tineri profesioniști eficace.

Doar în 2016 Genesys Works a lucrat cu aproape 3000 de elevi și absolvenți de liceu și 192 companii partenere, generând liceenilor venituri în valoare de peste 7 milioane de $. În plus, 93% dintre absolvenții de liceu implicați în programele Genesys Works s-au înscris la facultate, toți fiind admiși.

Atitudinea profesionistă este construită cu mare grijă. Elevii vin la muncă după ce termina școală. Apoi, în fiecare seară, un mic grup vine la Genesys pentru a-și împărtăși experiențele și a învăța din probleme care s-au ivit la locul de muncă. O dată pe lună, toți elevii se adună pentru a asculta vorbitori motivaționali, pentru activități de team-building sau să se bucure de evenimente recreative.

Principalul susținător al inovației sociale din ultimii 38 de ani, cu o rețea de peste 3600 de antreprenori sociali de top în întreaga lume, Ashoka aduce în România soluția lui Rafael Alvarez, prin intermediul programului Localizer, pentru a găsi parteneri de replicare a inovației sale la nivel local.

 

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.