arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Discovering Hands – Detectarea cancerului mamar cu ajutorul femeilor nevăzătoare

Categories:

by lcatana

Cancerul mamar în România

În România anului 2017 90% din cazurile noi de cancer de sân sunt diagnosticate în stadii avansate (II, III, IV), iar la fiecare 3 ore o femeie moare din cauza acestei boli. Mai mult, cancerul de sân reprezintă prima cauză de mortalitate (8,68%) pentru femeile cu grupa de vârstă 15-49 ani și a treia cauză de mortalitate pentru femeile cu grupa de vârsta 50-69 ani.

Unul dintre elementele cele mai importante pentru rata de supraviețuire în urma cancerului mamar este depistarea timpurie a acestuia, iar în România diagnosticarea realizată prin mamografie clasică sau ecografie mamară se realizează doar dacă un medic specialist consideră că există un anumit risc, desigur asociat cu un cost pentru pacient. Prevenția este redusă comparativ cu celelalte state UE și la nivel național a existat un singur proiect pilot de examinare pentru cancerul de sân, realizat în anul 2015, cu ajutorul unei finanțări din fonduri norvegiene, de către Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca pentru 5.000 de femei eligibile din județul Cluj.

 

Sensibilitatea tactilă și cancerul la sân

Doctorul Frank Hoffman, Ashoka Fellow din 2010, propune o metodă complementară, mai ieftină, non-invazivă, de depistare a cancerului la sân, dar și o soluție la problemele sociale cu care se confruntă persoanele nevăzătoare.

Discovering Hands este programul înființat de doctorul Frank Hoffman prin intermediul căruia femei nevăzătoare sunt instruite să devină examinatori medicali tactili (EMT) şi să realizeze examinarea clinică. Persoanele nevăzătoare au o sensibilitate tactilă superioară și obțin o rată de precizie mai înaltă în detectarea a cancerului la sân decât un doctor obișnuit. Conform unui studiu clinic, EMT au descoperit cu 50% mai multe tumori și cu 28% mai multe modificări de dimensiuni mai mici decât doctorii specializați.

 

Știm că șansa de vindecare a cancerului de sân este mult mai mare în stadiu incipient – înainte de a atinge ganglionii limfatici este de aproximativ 90% – , dar scade dramatic în cazul în care este diagnosticat într-o etapă ulterioară. Examinatoarele noastre pot găsi noduli de numai 6-8 mm. Frank Hoffman

 

Mai mult, examinarea pe care o efectuează EMT durează o jumătate de oră, ceea ce oferă pacientelor mai mult timp pentru a adresa întrebări și a afla informații importante cu privire la prevenție, față cele 3-5 minutelor care le sunt alocate de către un medic specialist în cadrul unei examinări clinice.

Conform Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilități, în România, există în jur de 94.876 de adulți cu dizabilități vizuale, 51.306 dintre ei având handicap grav.

 

O nouă profesie – Examinator Medical Tactil

Ce face din programul doctorului Frank Hoffman o inovație socială este că, pe lângă eficacitatea deja dovedită a programului în identificarea cancerului mamar, a creat o nouă profesie pentru persoanele nevăzătoare, care ajung să-și transforme dizabilitatea într-o abilitate.

Folosind limbajul Braille, doctorul Frank Hoffman a construit un sistem standardizat de instruire pentru EMT. Acesta include cinci benzi adezive care sunt poziționate pe sânul pacientei, permițând oricărei anomalii să fie localizată cu precizie. Astfel, femeile nevăzătoare pot efectua complet autonom examinări. În plus, EMT instruiți conform sistemului doctorului Frank Hoffman pot îndeplini cu succes sarcini zilnice ale unui asistent văzător și pot administra dosare medicale.

Mi-amintesc de primul EMT angajat, Marie-Luise, care s-a pensionat de curând. Într-o zi Marie-Luise mi-a spus – Domnule doctor Hoffman, eu nu pot vedea, așa că nu mă mai pot duce în lume, însă lumea vine la mine acum. Atunci am realizat că am făcut un lucru bun. Marie-Luise este o asistentă instruită profesional, care a început programul de training la vârsta de 53 de ani. Tocmai ce își pierduse vederea și nu știa cum să folosească un calculator. Marie-Luise a ajutat multe femei de atunci. Acest lucru mă face să mă simt foarte mândru, și tocmai de aceea cred că programul Discovering Hands trebuie să crească și să prospere. Nu numai că îmbunătățim detectarea din timp a cancerului la sân, dar angajăm persoane nevăzătoare ca examinatori medicali tactili nu în ciuda dizabilității lor, ci datorită capacităților lor!

 

Ajuns deja în 4 țări (Germania, Austria, India și Columbia), programul de formare pentru EMT are o durată de 9 luni și este disponibil în centre vocaționale specializate. Metoda conferă mai multă umanitate procesului medical, acordând mai multă atenție pacientei prin contact individual în cadrul unei examinări cu o durată mai lungă, dar și o rată a diagnosticării precoce mai bună. Un EMT nu înlocuiește un medic, ci îi este un asistent. De cele mai multe ori localizarea unei anomalii este urmată de un control prin ultrasunete sau o mamografie.

 

Persoanele cu dizabilități de vedere și accesul pe piața muncii

Doctorul Hoffman a intuit că persoanele nevăzătoare pot deveni soluția naturală la rezolvarea eficientă a problemei diagnosticării cancerului mamar. Doar 30% din persoanele nevăzătoare apte de lucru din Germania lucrează și cum puține profesii sunt disponibile pentru acestea, au de înfruntat și discriminări. În România, procentul este mult mai mic: doar 3% dintre nevăzători lucrează.

Intr-o zi, am putea fi în măsură să oferim examinări pentru tiroidă sau glaucom sau pentru prostată și examene testiculare. Prin programul Mâini Descoperitoare dorim să transformăm persoanele nevăzătoare în persoane cheie în domeniul diagnosticării tactile, așa cum sunt moașele pentru a da naștere.

 

Sectorul serviciilor de sănătate poate fi un domeniu cheie în care persoanele nevăzătoare pot oferi avantaje clare. În România, din cele 94.876 persoane cu dizabilități de vedere, doar 2.702 au un loc de muncă. Implicarea acestor persoane într-un program similar celui dezvoltat de doctorul Hoffman le-ar putea schimba viața și în același timp ar încuraja femeile să meargă mai des la controale preventive de depistare a cancerului la sân.

Principalul susținător al inovației sociale din ultimii 38 de ani, cu o rețea de peste 3600 de antreprenori sociali de top în întreaga lume, Ashoka aduce în România soluția doctorului Frank Hoffmann, prin intermediul programului Localizer, pentru a găsi parteneri de replicare a inovației sale la nivel local.

 

 

 

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.