arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Cum transformi o școală defavorizată prin empatie?

Categories:

by ashokaaustria

“Actul de a preda este în esența sa, un act de speranță pentru un viitor mai bun”. (William Ayers, 1993)

Violența în școli, abuzul verbal sau chiar fizic între elevi, anxietatea și stresul – toate acestea reprezintă elemente cu care multe școli încă se mai confruntă în 2017. În timp ce unele instituții de învățământ caută, inovează și aplică soluții care dau rezultate, sunt și nenumărate cazuri unde responsabilitatea este pasată, măsurile sunt amânate, iar problema de fond rămâne cu totul ignorată.

Școala care a eliminat pedepsele

Un exemplu de urmat pentru toți cei care caută să găsească o soluție este Școala Francis Street CBS din Dublin. Inițial o cantină pentru săraci, unitatea a fost transformată în școală primară pentru băieți, ajungând de-a lungul timpului să educe 500 de elevi pe an. Vorbim despre copii din zone sau familii defavorizate care au acum șansa să învețe într-o instituție concepută pentru integrarea tuturor copiilor. Luptându-se cu inechitatea economică și socială, școala acceptă realitatea dificilă din centrul Dublinului și înlocuiește abordarea bazată pe reguli și pedepse cu una axată pe dezvoltarea inteligenței sociale și emoționale. Astăzi 145 elevi cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani beneficiază de o educație bazată pe respect, înțelegere mutuală precum și dezvoltarea relațiilor pozitive, într-un proces continuu de a elimina violența și orice formă de abuz fizic sau verbal între elevi proveniți dintr-un mediu social cu probleme.

În spatele acestui proiect se află Fiona Collins, specialist în domeniul Educației Persoanelor Dezavantajate. Fiona a mobilizat un grup local de organizații pentru a lupta cu succes împotriva închiderii școlilor din centrul orașului Dublin, iar acum zece ani a preluat în calitate de director una dintre aceste școli, Școala Primară Francis Street CBS.

Inovator înnăscut, cu o încredere de neclintit în potenţialul tuturor elevilor săi, întreaga abordare a Fionei Collins este dezvoltarea empatiei, a se pune în locul altora. Scopul este de a le arăta elevilor cum să creeze schimbarea în comunităţile lor astfel încât să devină “lideri” şi “oameni care fac lucrurile să se întâmple”. Ea încurajează constant întreg personalul şcolii să dezvolte și să implementeze împreună programe şi idei noi.

Sub conducerea sa, profesorii și elevii au dezvoltat o nouă metodologie bazată pe empatie, inteligență emoțională și socială, pentru ca în 2014, pe baza rezultatelor obținute, Francis Street CBS să fie selectată în rețeaua globală Ashoka Changemaker Schools.

Yoga, inclusă în programul educațional

La preluarea școlii, Fiona Collins s-a confruntat cu aceleași preocupări privind comportamentul copiilor: stres, anxietate și probleme legate de sănătatea lor mintală. Ea a intuit că un proces de învățare eficient poate avea loc doar dacă sunt atinse nevoile sociale și emoționale ale copiilor, astfel încât aceștia să-și antreneze abilitățile care ar funcționa nu numai în cadrul școlii dar și în alte situații conflictuale sau stresante de zi cu zi. Astfel a decis să dezvolte un program de predare care să contribuie la dezvoltarea rezilienței emoționale a copiilor, conectând empatia cu comportamentul prosocial și echilibrul emoțional.

Pentru a sparge barierele dezavantajului, Francis Street se concentrează mai mult pe o abordare terapeutică decât autoritară. Programele educaționale includ ore de yoga, mindfullness și justiție restaurativă care îi ajută pe copii să își reducă nivelul de stres și frustrare. Astfel băieții învață să-și gestioneze emoțiile, să se exprime cu încredere în perioada de tranziție către adolescență, toate acestea în timp ce-și îmbunătățesc abilitățile de alfabetizare și matematice.

Un clopot tibetan bate de trei ori pe zi pentru a-i încuraja pe elevi și profesori să-și lase deoparte instrumentele, să-și așeze mâinile pe stomac și să respire.

Metodologiile bazate pe empatie și prin curricula Educaţie Socială, Personală şi de Sănătate caută să promoveze mai mult înțelegerea de sine, autoreglare, asumarea perspectivei, eliminarea agresivității, intimidării și dezvoltarea comunități sănătoase. Copiii sunt încurajați să nu fie “nevinovaţi” ci să “acţioneze” dacă sunt martori la acţiuni de nepăsare, să își exprime problemele și să găsească soluții ei înșiși sau să ceară ajutor.

Cercurile sunt o temă comună – se predă în cerc, există cercuri ale păcii, cercuri pentru rezolvarea conflictelor sau cercuri de timp. Astfel, toți se simt egali.

Prin programul de sănătate mintală pozitivă “Prieteni pe Viaţă”, băieţii învaţă cum să facă faţă anxietăţii și să reducă riscurile problemelor de sănătate mintală, deseori prezente în comunități defavorizate. În cazuri de furie, li se spune: “Respiră, împărtăşeşte unui adult

şi numără până la 20”. Acest mediu, centrat pe bunăstarea emoţională a fiecărui individ, reprezintă fundaţia care le permite băieţilor să răzbată de-a lungul anilor de şcoală.

Impactul acestui program în 10 ani

Introducerea empatiei ca valoare principală în activitatea școlară a transformat experienţa educaţională atât pentru elevi cât şi pentru profesori în Francis Street C.B.S. Comportamentele s-au îmbunătăţit, incidentele de agresiune au scăzut, au fost promovate incluziunea și sustenabilitatea, iar şcoala a devenit un loc mult mai fericit şi calm, unde copiii vin cu drag. De asemenea, au crescut rata de alfabetizare şi competențele matematice, precum și nivelul de atenție al elevilor. Având la îndemână un portofoliu de strategii şi experimentând activ empatia, profesorilor le-a crescut motivația pentru ceea ce fac, au un scop mai amplu şi văd din nou valoarea profesiei, ceea ce în final, a dus la rezultatele bogate ale elevilor, academice şi sociale.

Poate că empatia nu este soluția perfectă pentru a combate toate aceste probleme, dar succesul şcolii Francis St. C.B.S. reprezintă o mărturie a beneficiilor adoptării unor idei concentrate pe stimularea unor comportamente pozitive care generează schimbări reale în societate. Mai mult, o curriculă bazată pe empatie poate fi livrată ieftin și simplu, fiind mai ales bazată pe înțelegerea profundă a contextului.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.