arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Harta Inovatorilor Sociali din România

În ultimele luni, Ashoka a realizat Harta Inovatorilor Sociali din România şi a Susţinătorilor lor cu sprijinul institului de cercetare specializat în analiza reţelelor FAS Research. Aceasta cuprinde numele a 932 de oameni care generează şi/sau susţin schimbarea în țara noastră.

Harta Inovatorilor Sociali din România şi a Susţinătorilor lor

Cercetarea are la bază tehnica de eşantionare tip „bulgăre de zăpadă”. Pornind de la 47 de persoane cheie în domeniul inovaţiei sociale din toate zonele ţării şi sectoarele de activitate, Ashoka şi colaboratorii săi au realizat 202 interviuri menite să identifice „cine inovează astăzi în România pentru a rezolva probleme sociale şi ambientale”. Datele colectate au fost apoi analizate cu ajutorul Fas Research folosind tehnica analizei reţelelor, transformându-le astfel într-o harta vizuală.

Harta Inovatorilor Sociali din România şi a Susţinătorilor lor prezintă o reţea dens conectată şi cu un nucleu bine definit. În alte țări în care Ashoka a derulat cercetari similare, s-a remarcat o structură policentrică, cu mai mulți poli sectoriali sau geografici de inovare socială, pe când în România se remarcă un singur nucleu de oameni bine conectați între ei. Există o conectivitate puternică între inovatorii sociali din România şi un număr mare de relaţii între diferite sectoare – reţeaua este puternică şi diversă în acelaşi timp. Fac excepţie sectoarele: incluziunea socială, educaţia şi sănătatea. Acestea sunt relativ închise şi cooperează/ comunică mai puţin cu alte sectoare.

Procentul de femei este surprinzător de ridicat, în comparaţie cu alte ţări unde s-au desfăşurat cercetări similare, chiar şi în interiorul nucleului hărţii. Cu toate aceste, se observă o prezenţa mai redusă a implicării femeilor în sectoare cu o componentă economică mai accentuată şi o implicare feminină preponderentă în sectoarele incluziunii sociale şi educaţiei.

Între cele mai mari provocări cu care se confruntă inovatorii sociali, conform celor 202 respondenţi, se află accesul la finanţare şi lipsa unui cadru legislativ propice dezvoltării sectorului, urmate de o serie de alte bariere precum dificultăţile de a atrage şi menţine talentul în organizaţii, mentalitatea „nu se poate” sau oportunităţile reduse de colaborare inter-sectorială. Fiecare respondent a putut alege sau menţiona liber trei bariere sau provocări principale.

Mai multe detalii şi analiza rezultator din această cercetare sunt disponibile aici.

Harta Inovatorilor Sociali din România şi a Susţinătorilor lor este disponibilă aici.

Mulţumim partenerilor noştri de lansare, Romanian-American Foundation şi Enel România, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui demers, precum şi RedBullAmaphiko, cu ajutorul căruia harta a prins aripi.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.