arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Ana Bella Estevez – Supraviețuitoare, nu victimă

Categories:

by lcatana


“Chiar am fost îndrăgostită de el”, povestește Mihaela
intrun interviu pentru Digi TV. “Și chiar i-am găsit, de fiecare dată, circumstanțe atenuante, aducându-mi vină mie. Că poate nu sunt destul de atentă cu el, că poate nu răspund cerințelor lui”. Mihaela, ca oricare altă victimă a violenței, se găsește mai întâi pe ea vinovată. Atunci când părerea celor din jur e aproape identică, o femeie abuzată nu va îndrăzni să ceară sprijin altora și se va izola, crezându-se vinovată pentru ceea ce trăiește.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a comunicat că în primele 6 luni ale anului 2016, la nivel național, s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. Violența împotriva femeilor este un concept nou adoptat în legislația României și a intrat în vigoare de abia în septembrie 2016. Măsurile legislative luate până acum sunt insuficiente, iar femeile sunt prea puțin sprijinite atunci când trec prin astfel de probleme. Efectele psihologice ale abuzului sunt tratate de cele mai multe ori în derâdere, ignorând importanța sprijinului care trebuie oferit. Într-o țară în care violența împotriva femeilor este tratată cu superficialitate, avem nevoie de modele ca cel al Anei Bella Estevez.

După ce a fost abuzată de soțul ei timp de 11 ani, Ana Bella Estevez a reușit să scape de sub dominația acestuia și să aibă grijă de cei patru copii ai săi. În timpul procesului de separare, dar și datorită interacționării cu alte femei, Ana Bella a realizat potențialul din fiecare femeie care a depășit o asemenea situație. Mai mult, a simțit că acest potențial trebuie valorificat. În urma unor experiențe neplăcute cu sistemul administrației publice, Ana Bella a realizat impactul negativ pe care acesta îl avea asupra femeilor abuzate. A început să se vadă în mod neoficial cu alte femei și să-și ofere sprijinul. Prima femeie pe care a ajutat-o Ana Bella se numea Leticia și era din Cuba. Lucrând cu Leticia, Ana Bella a realizat că femeile care depășesc un abuz pot ajuta la rândul lor alte femei. Amintindu-și de Leticia, Ana Bella spunea: “Eu am ajutat-o doar pe Leticia, însă Leticia a ajutat la rândul ei alte treizeci de femei.”

Cu scopul sistematizării eforturilor sale, Ana Bella a întemeiat cu propriile fonduri limitate o fundație în anul 2006. De atunci, nu s-a oprit  din găsirea de soluții pentru a oferi sprijin femeilor abuzate, iar principalul scop al fundației este acela de a le susţine și împuternici să iasă din starea de victimă, apoi să se redescopere si să se integreze pe piața muncii pentru a deveni complet independente.

Ashoka Fellow din 2010, Ana Bella Estevez dorește să schimbe modul în care sunt percepute victimele diverselor violențe și relaționarea acestora cu lumea înconjurătoare. Astfel, Ana Bella a creat o rețea de tip peer-to-peer (de la egal la egal), care aduce împreună supraviețuitoare care au depășit cu succes drama unei violențe și femei care trec prin astfel de momente dificile. Scopul este acela de a le încuraja să solicite sfaturi de la femeile care au depășit acest tip de experiență, să nu mai fie singure și să găseasca soluţii concrete pentru problemele lor. Femeile relaționează telefonic, printr-un app dedicat sau la întâlnirile găzduite de Fundația Ana Bella, care susține workshop-uri de empowerment, târguri și strângeri de fonduri. În mod regulat, sunt purtate discuții despre cazul fiecărei femei în parte și se încearcă găsirea celei mai bune soluții pentru fiecare.

80% din femeile care au suferit violențe nu își raportează abuzatorii. Pentru a ajunge la aceste femei, Ana Bella aduce în prim plan beneficiile desprinderii de o relație abuzivă, ajutând aceste femei să relaționeze cu supraviețuitoarele și să se vizualizeze deja depășind acea etapă dificilă din viața lor. Experiența de până acum i-a arătat că astfel recuperarea femeilor se face cu mai multă ușurință.

În Spania, Ana Bella lucrează alături de reprezentanții guvernului pentru a schimba abordarea curentă de victimă a femeilor abuzate, concentrându-se în schimb asupra abilităților lor. Începând de la modul în care angajații interacționează cu femeile abuzate atunci când acestea cer ajutor pentru prima dată și până la tipul de susținere financiară oferită acestora, toate au impact asupra recuperării pe termen lung a femeilor abuzate.

De asemenea, Ana Bella colaborează cu media pentru a schimba modul în care sunt prezentate cazurile de violență împotriva femeilor. În loc să se concentreze asupra imaginilor unor femei disperate, slabe, abuzate și marginalizate, ea canalizează atenția către femeile care au depășit o astfel de situație și care acum trăiesc o viață nouă. O astfel de imagine pozitivă încurajează femeile să inițieze un proces de separare și chiar să-și denunțe abuzatorul, reduce stigmatizarea la locul de muncă și contribuie la o reintegrare mai rapidă, asigurând stabilitatea financiară si reclădirea mai rapidă a vieților acestora.


O călăuză pentru primii pași în separarea de relații abuzive este și o aplicație mobilă și o platformă online, care ajută femeile să se conecteze virtual la o platformă de sprijin și cu o rețea de tip
peer-to-peer. Acesta este un proiect-pilot început în Sevilla, dar care merge mai departe și în alte țări.

De asemenea, Fundația Ana Bella oferă alte resurse de ajutorare, printre care adăposturi în care femeile pot locui temporar și Serviciul de Suport Multilateral, prin care femeile pot obține locuri de muncă în regim part-time. Așadar, Ana Bella încurajează femeile să devină adevărate schimbă-lume, aducând în centrul atenției femeile care au depășit perioade dificile din viața lor și sunt dovezi reale că oricine poate trece peste un abuz.

Prin Fundația sa, Ana Bella a ajutat mii de femei în Spania, iar de anul trecut a susținut organizații din Mexic și Italia să adapteze metodele sale de empowerment. Ana Bella și Danone-Spania au fondat Școala de Empowerment Ana Bella, care aduce în lumină o nouă paradigmă a integrării în muncă. În urma programului, o parte dintre ele au fost angajate ca ambasadoare ale brandului, însa nu în sensul unei discriminări pozitive, ci datorită calităților și puterii personale de supraviețuitoare: aceste femei contribuie la dezvoltarea economică a unei companii precum Danone, reducând fluctuaţia de personal de la  63% la 2.25%  si rata de absenteism de la 40% la 2%. Până în prezent, Fundaţia a susţinut 1230 de supravieţuitoare să îşi găsească un loc de muncă.

„Gloria avea 62 de ani atunci când s-a eliberat din gheara violenței, primind 400 de euro pe lună de la stat”, spunea Ana Bella într-un interviu. „Noi nu i-am remarcat ochiul vânăt, ci potențialul de om și supraviețuitoare. A primit training în cadrul fundației și apoi a devenit Ambasador de Brand al Danone, primul ei loc de muncă vreodată. Nu știa să folosească un calculator, dar după doar o săptămână știa deja cum să facă un raport în Excel. Noi am avut încredere în ea, Danone a avut încredere în ea, clienții au avut încredere în ea – trimițindu-i mulțumiri – astfel că a început și ea să aibă încredere în ea. Gloria este acum un agent social activ, plătește taxe și acționează ca un schimbă-lume în comunitatea din care face parte. Ea conduce Asociația Voluntari în Acțiune, care organizează vizite la oameni în vârstă din cartierul ei. S-a pensionat de curând și s-a înscris la universitate.”

În această primăvară Ashoka a invitat-o pe Ana Bella în România pentru a-şi prezenta soluţia într-un eveniment public. Contactează-ne dacă eşti interesat/ă să colaborezi cu Ana Bella pentru a adapta metodele sale şi în România.

 

Articol scris de Emilia Neculai şi editat de Laura Catana.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.