arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Cum selectăm Fellows Ashoka și povestea lui Bernhard Hofer

Categories:

by lcatana

Sunt cinci criterii pe care Ashoka le foloseşte în procesul de selecţie a candidaţilor la programul de Fellowship. De mai bine de treizeci de ani, le avem în vedere pentru fiecare țară din lume unde selectăm Fellows, iar până astăzi circa 3,500 de inovatori sociali au trecut cu success acest proces riguros de selecţie.  Descoperiţi în continuare modul în care Bernhard Hoffer a îndeplinit aceste criterii!

O nouă idee:  Membrii comunității de Fellows Ashoka rezolvă probleme sociale cu ajutorul unor idei noi. În centrul unui sistem degradat deseori este un mod de gândire greşit sau desuet. Antreprenorii sociali găsesc asumpțiile principale ce stau la baza acelui mod de gândire şi le re-compun într-un sistem nou.

Și la fel a făcut și Bernhard. În Austria, doar 5% dintre cei care prestează activități de tutorat (meditații) sunt tineri, iar restul sunt profesori și alți experți. Astfel, Bernhard a reușit să schimbe acest tip de activitate dintr-una în care sunt implicați cu precădere profesorii într-o afacere de tip peer-to-peer (de la egal la egal), în care studenții se ajută reciproc, făcând schimb de cunoștințe. Ce e cu adevărat impresionant este faptul că Bernhard Hofer a reușit să ajungă un pic mai departe cu ideea de tutorat, inversând modalitatea tradițională. Astfel, Bernhard îi întreabă pe studenți ce vor să învețe și îi conectează la un ecosistem de cunoaștere și experiență în afara sălii de clasă. El îi întreabă pe studenți ce vor să facă după absolvirea școlii și îi pune în legătură cu profesioniștii care ar putea să-i îndrume cel mai bine. Mai mult, Bernhard lucrează cu profesorii și experții astfel încât și aceștia să învețe de la studenți. Deseori, ideile care schimbă jocul sunt mult mai simple decât ne-am aştepta!

Impactul social al soluţiei: Ashoka Fellows sunt extrem de pasionaţi de ideea lor și își doresc să creeze un impact social la nivelul sistemului. Ei schimbă piețele actuale, normele și mecanismele care li s-ar putea opune.

Industria de tutorat (meditații) este o afacere de multe milioane de euro. Totuși, nu toată lumea își permite să plătească meditații. Lucru valabil atât în România, cât și în Austria. De exemplu, în România, familiile plătesc anual 300 milioane de euro pe meditații, se arată într-un raport realizat pentru Comisia Europeană. Bernhard și-a dorit foarte mult să schimbe ceva în acest domeniu, încurajând elevii și studenții să se ajute unul pe celălalt. Ținta proiectului lui Bernhard este de a implica pe termen lung 10%-20% din elevii austrieci și să formeze o comunitate de sprijin mutual cu mai bine de 150.000 de membri. Imaginați-vă pentru o clipă: 150.000 de tineri din toate păturile sociale – privilegiate sau nu – care formează o comunitate în care toată lumea își oferă ajutor reciproc pentru a obține rezultate bune la școală, a explora ce vor să facă în viață, a construi poduri de legătură cu societatea din jurul lor și pentru a-și găsi primul loc de muncă. Bernhard nu creează nimic altceva decât o mișcare socială cu privire la egalitatea educațională în Austria. Impactul său va merge mai departe de mișcarea creată, mai departe de el și echipa sa.

Calitatea antreprenorială: Precum ați auzit deja, Ashoka Fellows au viziuni îndrăznețe și visuri mari. Ei văd oportunități pentru schimbare și se dedică în întregime procesului concret de realizare a schimbării. Ei sunt, de fapt, niște realizatori pragmatici ale unor idei pline de pasiune. Ashoka Fellows sunt entuziaști. Ei unesc comunități și îi inspiră pe alții să meargă împreună pe același drum. Nu renunță deși businessul social este dur. Înving un număr incredibil de obstacole și merg înainte.

Bernhard întrunește toate aceste calități. Ideea i-a venit pe când era încă la școală, acum mai bine de 15 ani. N-a uitat-o și cumva ideea l-a urmărit peste ani, iar acum trei ani s-a gândit să îi dea o formă concretă. Și iat-o în adevărata ei splendoare!

Creativitate:  Creativitatea este importantă pentru a găsi soluții care chiar fac o diferență și pentru a mobiliza resursele necesare rezolvării problemei.

Bernhard a dezvoltat un proces online și offline de conectare a studenților prin care încurajează tutorat-ul de tip peer-to-peer (de la egal la egal) și construiește punți de legătură cu viitorii angajatori. Inițiativa lui se bazează pe un  model de business inovativ, fapt ce îi conferă sustenabilitate în viitor. Deja a dovedit că poate mobiliza diverse resurse pentru a asigura continuitate acestui proiect și în prezent, Bernhard caută investitori.

 

Integritate l Fibră Etică: Procesul de selecție Ashoka are, de asemenea, un caracter foarte personal. Avem discuții lungi și deseori foarte personale cu candidații. Este o oportunitate extraordinară să aflăm istoricul și perspectiva asupra lumii a unor oameni speciali – sau VIP-uri, așa cum îi place să spună lui Andreas Heineke, fondatorul Dialogue in the Dark.  Ashoka Fellows sunt oameni demni de toată încrederea, pe care este bine să îi ai îndeaproape atunci când greul te încearcă. Bernhard este o astfel de persoană.

Procesul de selecție al Ashoka nu este ușor de îndeplinit. Este mult de lucru, atât pentru Bernhard, cât și pentru Ashoka. Dar este, de asemenea, și un moment de întâlnire profundă pentru toţi cei implicaţi Învățăm foarte mult despre Bernhard, iar Bernhard învață mult despre noi, și cumva în cadrul acestui proces, fiecare dintre cei prezenți învață încă ceva în plus despre ei înșiși și despre motivele pentru care facem ceea ce facem. Acesta este un început extraordinar pentru colaborarea noastră.

Să fii selectat drept Fellow Ashoka înseamnă mult mai mult decât să primești un Premiu. Înseamnă, de fapt, o colaborare. Iar această colaborare a început deja. Bernhard participă în programul nostru  Visionary și lucrează deja cu Agenția Financiară pentru Antreprenoriat Social, un spin-off din Ashoka Germania pentru a atrage investiții. Dar colaborarea nu este limitată în timp, ci durează întreaga viață, precum o prietenie. Prietenii sunt uneori mai apropiați, alteori mai puțin, dar sunt mereu alături la nevoie. În cazul nostru, prietenia cu Ashoka nu se limitează doar la Austria. Bernhard se poate bizui pe o rețea globală în toată lumea, colegi și alți Fellows Ashoka ce așteaptă cu nerăbdare aventuri comune viitoare.

 

Articol tradus de Emilia Neculai (originalul aici).

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.