arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Ashoka România

Ashoka în România

Împreună cu partenerii noştri, Romanian-American Foundation şi Enel România, ne dorim ca în următorii ani să contribuim la dezvoltarea unui ecosistem favorabil inovaţiei sociale în România, folosind experienţa celor peste 35 de ani de susţinere a unor antreprenori sociali de top în lume, metodologiile dezvoltate dar şi reţeaua globală de schimbă-lume şi susţinători ai acestora.

 

Harta Inovatorilor Sociali

În 2017, ne dorim să explorăm peisajul inovaţiei şi al antreprenoriatului social din România şi să înţelegem dinamicile dintre principalii actori şi susţinători.

Prin proiectul “Harta Inovatorilor Sociali”, începând din luna noiembrie a anului trecut, am iniţiat conversaţii cu peste 150 de schimbă-lume,  români care au dezvoltat soluţii creative pentru rezolvarea problemelor sociale sau de mediu şi cu susţinătorii lor. Obiectivul nostru este să descoperim şi să îi cunoaştem pe cât mai mulţi dintre aceşti inovatori sociali care, de prea multe ori, rămân în afara luminii reflectoarelor. Vrem să le înţelegem nevoile dar şi lipsurile din infrastructura existentă pentru a-i putea susţine. În parteneriat cu Institutul FAS Research, în prima parte a acestui an, vom procesa rezultatele interviurilor folosind tehnica analizei reţelelor şi vom crea o hartă atât a relaţiilor dintre inovatori cât şi a acelora dintre inovatori şi cei care îi susţin în mod activ. Astfel, plecând de la  percepţiile celor intervievaţi, folosind tehnica bulgărului de zăpadă, vom putea identifica persoanele cu un grad înalt de influenţă, nou-veniţii şi brokerii care intermediază conexiunile dintre diferite sectoare, direcţiile acestor relaţii, cum se dezvoltă inovatorii în comunităţi, regiuni şi sectoare, dacă şi cu cine colaborează sau pe cine apreciază pentru contribuţia adusă. Harta va fi prezentată în cadrul unui eveniment naţional prin care urmărim creşterea vizibilităţii inovatorilor sociali din România dar şi iniţierea unor conversaţii cu potenţiali susţinători şi ambasadori care ar putea contribui la sporirea impactului soluţiilor lor.

De asemenea, vom conduce  35-40 de interviuri în profunzime pentru a putea analiza principalele bariere în dezvoltarea acestor inovaţii şi apariţia unor noi soluţii. În urma acestei cercetări, Ashoka va dezvolta o strategie locală prin care să contribuie la dezvoltarea şi stimularea ecosistemului antreprenoriatului şi inovaţiei sociale în România.

Nu în ultimul rând, prin această hartă a inovatorilor sociali, urmărim identificarea celor mai creativi inovatori care au folosit spiritul antreprenorial pentru a dezvolta soluţii sistemice şi de impact pentru rezolvarea unor probleme majore în România şi pe care vom dori să îi susţinem în viitor prin programele noastre dedicate comunităţii internaţionale de Ashoka Fellows.

Harta Inovatorilor Sociali din Italia, 2015

Ashoka Localizer şi Change Nation Summit

În a doua jumătate a anului 2017, ne propunem să lansăm în România programul Ashoka Localizer, menit să identifice cel puţin zece soluţii internaţionale şi naţionale inovatoare care ar putea contribui la rezolvarea unor probleme sociale sau de mediu   la nivel de sistem şi să faciliteze transferul sau adaptarea lor în România.

Iniţiativele vor fi alese în funcţie de sectoarele în care vom observa un nivel scăzut de inovaţie dar şi de interestul stakeholderilor locali implicaţi în procesul de selecţie.

În cadrul unui summit internaţional, Ashoka îi va invita în România pe fondatorii acestor soluţii pentru a le prezenta şi pentru a iniţia discuţii cu posibili parteneri locali interesaţi să replice şi să adapteze modelele de inovaţie socială. Ashoka va facilita astfel crearea de echipe internaţionale şi va implica antreprenori, specialişti şi consultanţi pentru a susţine aceste iniţiative în mod personalizat prin crearea unei strategii de scaling pentru România şi a unui plan de acţiune detaliat.

Ne dorim ca acest program să ofere  inspiraţie pentru alţi schimbă-lume din România şi să contribuie la creşterea nivelului de încredere în propria capacitate de a genera schimbare socială.

 

Ashoka Venture & Fellowship

În 2018 vom lansa în România programul Venture, prin care vom identifica şi selecţiona ca Ashoka Fellows pe cei mai inovatori antreprenori sociali ale căror soluţii revoluţionează întregi sectoare de activitate, schimbă politici publice sau determină schimbări în ceea ce priveşte valorile, comportamentul sau stilul de consum în societatea românească. La nivel global, acest program rămâne fundamentul activităţii noastre, permiţându-ne să înţelegem noi trenduri în societate, în dezvoltarea umană şi în rezolvarea problemelor comunităţilor locale, naţionale şi globale pentru a putea accelera schimbarea prin strategii şi colaborări  internaţionale inovatoare.

Odată selecţionaţi, Ashoka Fellows vor putea beneficia de o bursă individuală care să le permită să se dedice cu normă întreagă ideii lor, de suport strategic individualizat, oportunităţi de dezvoltare, acces la reţeaua globală de Fellows dar şi la evenimente naţionale şi internaţionale şi servicii de consultanţă pro-bono. Obiectivul nostru este să îi susţinem în creşterea inteligentă a impactului iniţiativei lor de schimbare socială la nivel global.

 

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.