arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

OrsósFerenc

Ország, a választás éve

Magyarország 1996

Tevékenységi kör

Education

Orsós Ferenc kifejlesztett egy roma-fókuszú tantervet, melynek célja a közép- és kelet-európai roma gyerekek büszkeségének és méltóságának kialakítása. Programja révén, amely mind az osztályteremben, mind az otthonban működik, igyekszik biztosítani, hogy a roma gyerekek sikeresek legyenek az iskolában, és hogy a roma kultúra fennmaradjon a huszonegyedik században.

Probléma

Orsós Ferenc szembesült azzal a problémával, hogy a roma kultúra nem kapja meg a megérdemelt figyelmet. Az iskolák nem rendelkeznek pénzügyi forrásokkal, és nem képesek arra, hogy megfelelő oktatást nyújtsanak a gyermekek számára a roma kultúráról. A roma gyerekeket általában hátrányos megkülönböztetik, aminek következtében automatikusan elveszítik identitásérzetüket és elkezdik megtagadni saját örökségüket. Ez sok negatív következményhez vezet, mert ha a gyerekek nem ismerik fel a gyökereiket, lázadó válnak és rosszul viselkednek.

Hatás

Ferenc és munkatársai már 19 hazai és 6 nemzetközi roma fesztivált rendeztek, ahol a Művészeti Iskola diákjai és volt diákjai bemutathatták tehetségüket és kulturális örökségüket szélesebb közönségnek. Az iskola alapítása óta eltelt tíz év alatt több ezer diák vett részt a roma kultúra tanulmányozásában. 2007-ben az iskola megkapta a „kiváló alapfokú művészeti oktatás” besorolását. Az itt tanuló fiatalok a zene és a tánc területén értek el eredményeket, amelyek általánosságban jó hatással voltak tanulmányi eredményeikre is.

Ötlet

Létrehozta a Roma Társadalmi és Kulturális Módszertani Központot, amelynek feladata a roma kulturális értékek és hagyományok fenntartása, bevezetése és tanítása. Rendszeresen tartanak kulturális programokat és roma fesztiválokat, valamint megalapították az Alap Roma Művészeti Iskolát, ahol a hallgatók zenei, tánc- és művészeti órákon vehetnek részt. Ferenc véleménye szerint ez elengedhetetlen, ha azt akarjuk, hogy a roma gyerekek tudatosságot, bizalmat és büszkeséget szerezzenek.

JÖVŐKÉP

Ferenc álma az országban létrehozott rendszer bővítése és terjesztése.

Motiváció

Gyermekkora óta Ferenc mindig tudta, hogy életét a roma kultúra továbbítására fordítja. Nyolc gyermekes családból származik, és egy roma tanyán nőtt fel, ahol megismerte a zene és a tánc fontosságát. Időnként zenei eseményeket tartottak, amelyekben mindenki részt vett. Ezek olyan tapasztalatok voltak, amelyek arra ösztönözték őt, hogy a roma kultúrát karrierjévé tegye.

Ossza meg ezt a profilt