arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Scalăm Inovații Sociale pentru Schimbare în România

Programul Localizer identifică, prezintă si susține adaptarea unor inovații sociale testate din rețeaua globală Ashoka pentru a combate unele dintre cele mai dramatice probleme din societatea românească.

Ashoka Localizer oferă o platformă pentru lideri din sectorul social, public și de business de a colabora pentru schimbare sistemică. Uite cum funcționează:

 

Află mai multe despre soluțiile ce fac parte din Localizer și contactează-ne la romania@ashoka.org dacă ești interesat/ă să te implici!

 

Ana Bella Foundation

Ana Bella Estevez este din Spania și conduce o rețea pentru femeile care au supraviețuit violenței domestice. Rețeaua conectează femei care s-au recuperat în urma acestor experiențe și care pot transmite mai departe un mesaj pozitiv. Până la ora actuală, mai bine de 2.000 de femei supraviețuitoare au fost instruite în cadrul Școlii de Empowerment Feminin și peste 1.230 dintre ele au fost angajate ca ambasadoare ale brandului, însă nu în sensul unei discriminări pozitive, ci datorită calităților și puterii personale de supraviețuitoare. Prin munca lor, acestea au contribuit la dezvoltarea economică a unei companii precum Danone, reducând fluctuaţia de personal de la 63% la 2,25%  si rata de absenteism de la 40 la 2%. În momentul de față, Ana Bella susține organizații din Mexic și Italia pentru a adapta metodele sale de dezvoltare personală a femeilor-supraviețuitoare.

Organizația A.L.E.G Sibiu este partenerul local de implementare al acestei soluții în România.

 

Talentify

Industria meditațiilor/tutoratului este o afacere de multe milioane de euro. Totuși, nu toată lumea își permite să plătească meditații. Bernhard Hofer a reușit să transforme industria meditatiilor într-un sistem peer-to-peer (de la egal la egal), în care elevii se ajută reciproc. Prin platforma sa online numită „Talentify”, el conectează studenţii online şi offline şi încurajează tutoratul de la egal la egal. Dar Bernhard face mai mult decât atât: prin crearea de parteneriate cu școli, profesori și corporații, el creează un ecosistem de cunoaștere și experiențe în afara sălii de clasă. El îi întreabă pe studenți ce vor să facă după absolvirea școlii și îi pune în legătură cu mentori şi angajatori. Astăzi peste 9.000 de tineri sunt înregistraţi pe platformă şi peste 3.600 dintre aceștia oferă în mod activ sau beneficiază de tutorat peer-to-peer și o gamă largă de activități educaționale oferite printr-un proces de gamificare.

 

Symbiosis

László Jakubinyi demonstrează că persoanele cu dizabilități intelectuale, indiferent de gradul dizabilității, pot deveni angajați dedicați și pot avea vieți productive. László a dezvoltat o soluție în mediul rural, replicabilă pentru oamenii care au niveluri severe de dizabilitate intelectuală și fizică. Abordarea lui László a inspirat modele în Polonia, România și Moldova. Cea mai importantă misiune a Fundației Symbiosis este aceea de a crea circumstanțe în care persoanele cu dizabilități sunt capabile să adopte valori adecvate propriilor capacități și să trăiască independent, dorindu-și să fie membri activi și de valoare ai societății.  Astăzi, Fundaţia Symbiosis oferă mai bine de 120 de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi. Programul a susţinut deja 200 de persoane în tranziţia către un loc de muncă în afară comunităţii.

Moffin

Irek şi-a pierdut vederea la vârsta de 14 ani dar acest lucru nu l-a împiedicat din a transformara politicile şi standardele pentru studenţii cu dizabilităţi în instituţiile de învăţământ din Polonia. Ales Ashoka Fellow anul acesta, Irek construieste strategii și soluţii inovatoare de ocupare, mobilizând managerii de Diversitate şi CSR din cadrul companiilor pentru a deveni adevăraţi intraprenori şi pentru a schimba cultura companiei şi practicile de angajare pentru asigurarea unei forţe de muncă diversă şi primitoare. De-a lungul celor trei ani de implementare a strategiei MOFFIN, Irek a dezvoltat parteneriate cu câteva zeci de companii ce reprezintă 8000 de angajaţi, toate interesaţi să creeze medii incluzive de muncă pentru persoane cu diferite dizabilităţi. Ca urmare a implicării în reţeaua şi programele MOFFIN, Capgemini a crescut numărul angajaţilor cu dizabiliati în Polonia cu 160%.

Terre de Liens

Ashoka Fellow Jérôme Deconinck a co-fondat Terre de Liens, o fundaţie prin care mobilizează investiţii de solidaritate  şi donaţii pentru a facilita accesul la terenurile agricole tinerilor fermieri interesaţi să creeze ferme biologice şi a susţine transferul pământului între generaţii. Din 2003, Terre de Liens a susţinut peste 200 de fermieri să se instaleze în cele 139 de ferme achiziționate de fundație și a strâns investiţii de peste 50 milioane EURO.

Școala Francis Street CBS

Inovator înnăscut, cu o încredere de neclintit în potenţialul tuturor elevilor săi, întreaga abordare a Fionei Collins este dezvoltarea empatiei, a se pune în locul altora. Scopul este de a le arăta elevilor cum să creeze schimbarea în comunităţile lor astfel încât să devină “lideri” şi “oameni care fac lucrurile să se întâmple”.

Sub conducerea sa, profesorii și elevii au dezvoltat o nouă metodologie bazată pe empatie, inteligență emoțională și socială, pentru ca în 2014, pe baza rezultatelor obținute, Francis Street CBS să fie selectată în rețeaua globală Ashoka Changemaker Schools.