arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Burse pentru jurnaliști care vor să producă jurnalism pentru soluții

Categories:

by acaraman

 

Cinci jurnaliști sau echipe de jurnaliști vor primi câte o bursă între 600 și 1.000 de euro net pentru a produce materiale jurnalistice de profunzime care se încadrează în categoria jurnalismului despre soluții. Jurnaliștii selectați vor participa la un training  și vor primi mentorat din partea organizatorilor pe toată durata programului. Partenerii fondatori ai acestui program sunt UniCredit Bank și Lidl România.

Jurnalismul orientat către soluții are următoarele caracteristici:

Nu se încadrează în această categorie poveștile de succes ale unui antreprenor sau organizații ale căror reușite depind de caracteristici personale, de specificul local al problemei sau de o soluție particulară, potrivită doar în acel caz. Mai multe despre jurnalismul despre soluții aici.

Iată câteva exemple:

Pentru și mai multe exemple, consultă arhiva curatoriată și actualizată permanent a Solutions Journalism Network (SJN).

Dacă dorești să aplici, îți recomandăm să predocumentezi foarte riguros soluția pe care vrei să o expui, nu problema; să parcurgi acest pachet de resurse de la SJN și să participi la webminarul gratuit al SJN din luna martie. Aplicațiile care vor prezenta doar probleme sau intenții de rezolvare nu vor fi luate în considerare.

Cine poate aplica?

Toți jurnaliștii interesați să dezvolte materiale jurnalistice despre soluții, indiferent dacă sunt angajați la o instituție media, colaboratori sau freelance. La un proiect pot lucra una sau mai multe persoane. Un jurnalist (sau o echipă) poate depune o singură aplicație.

Procesul de aplicație cuprinde două etape: trimiterea aplicației scrise și un interviu telefonic cu cei aflați pe lista scurtă după prima etapă.

Ce înseamnă material jurnalistic?

Sunt binevenite materialele jurnalistice care se încadrează în oricare dintre categoriile: text, video, fotoreportaj, reportaj audio sau podcast.

Ce cheltuieli acoperă și când se acordă bursa?

Valoarea bursei variază între 600 și 1.000 de euro net, în funcție de complexitatea poveștii și va fi decisă de juriu. Mărimea echipei nu contează în stabilirea cuantumului bursei.

Bursa acoperă toate tipurile de costuri asociate cu producția materialului jurnalistic: onorariul jurnalistului / membrilor echipei, costurile de producție (deplasare, cazare) etc. Jumătate din valoarea bursei va fi virată după anunțarea câștigătorilor, iar a doua parte după ce jurnalistul / echipa a finalizat materialul.

Care este calendarul de lucru?

Cine face parte din juriu?

Juriul este alcătuit din: Cătălina Albeanu, editor digital DoR, Sorana Stănescu, managing editor DoR, Georgiana Ilie, redactor-șef Școala9, Cristian Lupșa, editor fondator DoR, Ciprian Stănescu, partnership manager Ashoka România și Paul Radu, director RISE Project și Ashoka fellow.

În ce constă procesul de lucru?

Toți cei cinci jurnaliști vor primi mentorat din partea organizatorilor programului, indiferent de unde va fi publicat materialul final. În plus, jurnaliștii selectați vor beneficia în luna aprilie de un training cu Lucie Černá, editor și coordonator al proiectului de jurnalism despre soluții în Europa Centrală și de Est al publicației Transitions Online.

Unde vor fi publicate materialele?

Este de dorit (dar nu obligatoriu) ca jurnaliștii care aplică să aibă în minte o publicație potrivită pentru materialul lor. Dacă nu, vor identifica una în timpul procesului de lucru, împreună cu organizatorii competiției.

Fiecare material publicat va fi în mod obligatoriu însoțit de mențiunea: „Documentarea materialului a fost posibilă datorită unei finanțări în cadrul proiectului „Jurnalism despre soluții”, susținut de UniCredit Bank și Lidl România și organizat de DoR și Ashoka România”.

Cum aplici?

Pentru a completa formularul de aplicație, apasă aici.

* Dacă ai întrebări despre procesul de aplicație le poți adresa până pe 8 martie la cstanescu@ashoka.org sau sorana.stanescu@decatorevista.ro. 

Despre parteneri

DoR (Decât o Revistă) a început în 2009 ca o revistă de jurnalism narativ care spune poveștile unei Românii moderne care încă își caută identitatea și direcția. Suntem un spațiu de apartenență și, de aceea, folosim storytelling în diverse forme pentru a ajuta o audiență care crede în schimbare să se conecteze, să se înțeleagă și să se poată sprijini în a rezolva problemele României moderne.

Partenerii fondatori ai acestui proiect de burse sunt UniCredit Bank și Lidl România. UniCredit Bank crede în puterea minților creative de a găsi soluții antreprenoriale pentru a îmbunătăți viața comunităților și le susține prin programe de mentorat și training, amplificându-le astfel poveștile. Lidl România crede în responsabilitate ca valoare esențială pentru o companie care-și dorește sustenabilitate și sprijină anual numeroase proiecte de îmbunătățire a calității educației și mediului.

Preluat de pe site-ul Decât o Revistă.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.