arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Dialog în întuneric

Primul Ashoka Fellow din Europa de Vest, Andreas Heinecke depășește barierele creând proiecte care să transpună oameni în lumi total diferite de a lor. De ce? Pentru a distruge prejudecățile și mai mult de atât, pentru a oferi oamenilor o altă perspectivă asupra barierelor de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți.

Cel mai cunoscut proiect al lui Andreas este “Dialogue in the Dark”, proiect unde participanții își redefinesc definiția cuvintelor “dizabilitate” și “abilitate”. Ideea a apărut atunci când Andreas a realizat că dizabilitatea cuiva este mai mult o problemă pentru oamenii din jurul lui, decât pentru el însuși. Există 610 milioane de oameni în toată lumea care trăiesc cu diverse dizabilități, dintre care 400 de milioane se află în țări în curs de dezvoltare, iar 38 de milioane în Europa. Mai mult de atât, oamenii care trăiesc cu dizabilități nu vorbesc aproape niciodată despre dizabilitatea lor sau despre cum viața lor este sau nu afectată; interacțiunea dintre „dizabilitate” și ”abilitate” fiind evident acaparată de stereotipuri, frici și prejudicii.

“Dialogue in the Dark” oferă persoanelor fără vedere o șansă și participanților o experiență unică

“Dialogue in the Dark” a început în 1988. De atunci, proiectul a reușit să ajungă la peste 4.000 de oameni fără vedere, în peste 130 orașe din 41 de țări, de la Japonia la Brazilia. Toți provin din medii dezavantajate, astfel pentru mulți a fost un prim context în care au arătat ce pot cu adevărat, care le sunt competențele și abilitățile.

Peste 9 milioane de oameni au experimentat ce înseamnă sa fii nevăzător pentru o oră

Experiența participanților începe odată ce ajung într-un spațiu cufundat în întuneric. Ei sunt mai departe ghidați de o persoană  nevăzătoare. Turul durează cel puțin o oră și jumătate, participanții fiind conduși prin diferite camere și medii (artificiale) cum ar fi păduri, o plimbare cu barca, centrul orașului, un stand cu legume la piață, terminându-se cu un bar unde își pot comanda ceva de băut. La început, atenția este pe cum te deplasezi. Astfel, vântul și picăturile de apă te pot învăța o grămadă despre orientare, mirosul și texturile devin la fel de importante ca orice culoare, iar vocea cuiva poate transmite mai mult decât ți-ai imaginat vreodată. Spre final, participanții și ghidul lor stau împreună fiind provocați să își adreseze întrebări pe care, poate, nu au avut curaj să le adreseze niciodată. 

În cooperare cu anumite comunități și companii locale, “Dialogu e in the Dark” încearcă să creeze pentru persoanele nevăzătoare un loc permanent în piața muncii. Proiectul este astfel un context în care cei ce trăiesc cu dizabilități se pot face remarcați tocmai pentru ca potențialii angajatori să observe ce valoare pot aduce. Și din acest punct de vedere, “Dialogue in the Dark” a fost un adevărat succes, 40% dintre oamenii care au făcut parte din proiect reușind să își găsească un loc de muncă în sectorul privat.

Ulterior a dezvoltat pe baza aceluiași concept “Dialogue in Silence”, centrat în jurul deficiențelor de auz. Asemănător proiectului  inițial, “Dialogue in Silence”, oferă participanților o experiență unică, doar că în totală liniște. Astfel, facilitatorii, experți de altfel în limbajul semnelor, le arată participanților cum să audă și să asculte în liniște.

Prin proiectele sale Andreas Heinecke a reușit nu doar să spargă bariere dintre cei ce trăiesc cu dizabilități și cei care nu, ci să arate că se poate trăi fără a fi înconjurat de frici.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.