arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Riccarda Zezza – cum poate fi reînțeleasă şi valorificată maternitatea

Categories:

by lcatana

Inegalitatea dintre sexe la angajare în Italia este drastică – deși femeile au performanțe educaționale mai bune decât bărbații, ele au cu 19% mai puține șanse de a se angaja, iar condițiile salariale sunt inferioare. În rândul persoanele cu vârsta între 20 și 49 de ani, doar 65% dintre femeile fără copii lucrează, iar odată cu apariția unui copil, procentul scade la 58%, iar apoi la 34% în rândul mamelor cu trei copii. În același timp, în rândul bărbaților de aceeași vârstă, procentul crește de la 77% participare pe piața muncii atunci când nu au copii, la 91% atunci când au un copil. Acest lucru se petrece și din cauza percepției negative a angajatorilor față de maternitate și concediu parental care reprezintă un dezavantaj economic pentru ei. Dintre femeile angajate care rămân însărcinate, 22% nu își găsesc un loc de muncă timp de 2 ani după naștere.

Riccarda Zezza, Ashoka Fellow din Italia, consideră că echilibrul între viața personală și cea profesională ar trebui regândit, astfel încât părinții să nu mai perceapă perioada dedicată creșterii copiilor ca fiind în conflict cu propria carieră, iar concediul parental să fie înțeles atât de părinți, cât și de colegi și angajatori drept un moment de învățare profundă, nu un timp departe de locul de muncă.

Analizând propria experiență, Riccarda a observat că pauza pentru obținerea diplomei sale de master a fost apreciată la locul de munca, dar cultura corporatistă a avut probleme să înțeleagă și să integreze perioada sa de concediu parental. Aceasta în condițiile în care perioada maternității a reprezentat pentru Riccarda un moment valoros în care a asimilat noi abilități foarte utile pe piața muncii.

În 2012 Riccarda a co-fondat alături de Andrea Vitullo (executive coach și leadership expert) “Maternity as a Master” (MaaM) prin care a dezvoltat un program digital oferit companiilor. Primul și singurul program din lume care transformă experiențele parentale ale angajaților în oportunități de creștere profesională prin dezvoltarea de abilități noi precum rezolvarea eficientă a problemelor, luarea deciziilor, managementul timpului și al priorităților, empatia care sunt elemente cheie pentru productivitatea și succesul lor. Astfel, mai multe femei se întorc la serviciu după concediile parentale și contribuie activ în economie și societate.

La baza muncii sale, Riccarda își dorește să transforme spațiul de lucru la nivel sistemic și să creeze medii care apreciază diversitatea și valorifică experiențele părinților în creșterea copiilor. Prin Piano C, un spațiu fizic de co-working, oferă părinților, în special mamelor, un loc unde să se întâlnească, să lucreze, să interacționeze și să experimenteze ideile și principiile promovate de MaaM, dispunând în același timp de facilități și servicii de îngrijire a copiilor, ce sunt mereu bineveniți alături de părinți.  

MaaM colaborează cu companii precum Poste Italiane, Unicredit, Eni, UBS, Nestle, Ikea sau Pirelli iar metodologia dezvoltată de Riccarda atât pentru MaaM, cât și pentru Piano C sunt folosite și solicitate în întreaga Italie și la nivel internațional.

 

Afla mai multe despre MaaM aici.

 

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.