arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Standardul de Raportare Socială Ashoka în Cluj, Timișoara, Craiova și București!

Categories:

by lcatana

După evenimentul de lansare al biroului Ashoka în România din mai, ne-am propus să ajungem în fiecare regiune cartografiată în harta inovatorilor pentru a cunoaște mai bine comunitatea locală și a conecta inovatorii între ei. Am descoperit cu bucurie oameni și organizații care produc impact local și am analizat împreună provocările și oportunitățile ecosistemului de inovare socială din România.

Astfel, am prezentat Harta Inovatorilor Sociali din România şi a Susţinătorilor lor în București, Timișoara, Cluj și Craiova și apoi am avut ocazia să discutăm într-un format interactiv despre ce acţiuni concrete putem întreprinde pentru dezvoltarea unui ecosistem favorabil inovaţiei sociale şi formate de colaborare inter-sectorială pentru un impact social sistemic.

De asemenea am lucrat cu 70 de inovatori sociali din 4 regiuni geografice, selectați în baza hărții inovatorilor sociali, în cadrul a 4 ateliere interactive utilizând Standardul de Raportare Socială (SRS). Acesta a fost realizat de Ashoka, în parteneriat cu un consorțiu internațional de companii de consultanță și fundații și este un instrument ideal pentru organizaţii civice şi de antreprenoriat social pentru a mobiliza noi resurse şi oameni pentru cauza lor. În cadrul workshop-urilor, participanţii au avut ocazia să reflecteze, structureze şi să înceapă activitatea de raportare a activităţii şi impactului lor într-o manieră transparentă şi orientată spre impact, prin intermediul unor activităţi şi exerciţii practice.

Participanții au lucrat individual, în diade și grupuri, iar întreg procesul a fost susținut de către 2-4 facilitatori. Primul pas a fost definirea de către participanți a problemei sociale ce este adresată de organizația lor, apoi și-au clarificat care sunt cauzele și consecințele asociate. Mai departe și-au descris viziunea pe termen lung (situația socială ideală), strategia (cum generează schimbarea?) și grupurile țintă (cine este afectat de problemă?). Cu acestea clar definite, participanții și-au contorizat resursele folosite, output-ul (activitățile realizate), outcome-ul (schimbări în viața grupurilor țintă) și impactul social avut (schimbări societale).

Mulțumim partenerilor locali pentru suportul oferit în organizarea celor 4 evenimente: CRIES, Fundatia Gala Societatii Civile, CSR Boot IQ, Impact Hub Cluj, Fundatia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale. Ne vedem la următoarele evenimente Ashoka România în Iași și Constanța unde vom lucra cu inovatori sociali în baza Standardului de Raportare Socială.

Conform feedback-ului primit, participanții au apreciat faptul că au avut ocazia de a reflecta mai detaliat asupra problemei sociale pe care o rezolvă organizațiile lor și asupra viziunii de schimbare socială pe care o au. În plus, faptul că au avut ghidaj personalizat în tot acest proces i-a ajutat pe să diferențieze mai bine rezultatele activităților întreprinse de impactul real produs.

Standardul de raportare socială s-a dovedit a fi pentru participanți nu doar un instrument de evaluare, ci și de planificare, și mai ales un instrument de comunicare și prezentare a organizațiilor lor în fața unor posibili finanțatori.

Pozele sunt disponibile aici.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România