arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Trei locuri de unde nu te-ai aştepta să găseşti un inovator social

Categories:

by lcatana

Inovatorii sociali se află tot mai mult în prim-planul creşterii economice şi schimbărilor sociale. De la sărăcie la schimbările climatice sau la inegalitatea de gen, antreprenorii sociali abordează probleme majore, propunând abordări surprinzatoare.

Pe terenul de fotbal

Mel Young, Fellow Ashoka, încearcă să ajute persoanele fără adăpost şi o face de pe terenul de fotbal. Conform Organizației Naţiunilor Unite în jur de 100 milioane de oameni sunt lipsiţi de adăpost, la nivel global, în timp ce aproape un miliard locuiește în adăposturi improprii. În Marea Britanie, peste 2000 de persoane dorm sub cerul liber în fiecare noapte. Provocările legate de rezolvarea acestui fenomen țin din complexitatea problemei: cauzele fenomenului sunt multiple, iar soluţiile necesită mai mult decât accesul la un adăpost. De asemenea, cei afectaţi sunt foarte greu de inclus în programe care încearcă să rezolve problema. Iar aici intervine puterea fotbalului! Mel Young a înfiinţat Cupa Mondială a Celor Fără Adăpost (World Homeless Cup), un turneu internaţional care aduce împreună echipe formate din persoane fără adăpost care îşi reprezintă ţara. Cupa Mondială a Celor Fără Adăpost are parteneri în peste 70 de ţări, pentru a-i atrage pe cei lipsiţi de adăpost în programe locale şi pentru a-i susține să îşi schimbe vieţile cu ajutorul fotbalului de stradă.

Fotografie de la Elaine Livingstone

Pe placa de surfing

Placa de surfing nu este tocmai un loc tipic unde te-ai aştepta să găseşti un antreprenor social dar Tim Conibear, şi el Fellow Ashoka, face surfing pentru a-i sprijini pe tinerii traumatizaţi şi vulnerabili. Organizaţia lui, Valuri pentru Schimbare, a pornit de la dragostea lui Tim pentru surfing . El a derulat un program în beneficiul unui grup de copii din Africa de Sud, unde locuia la acea vreme. În Africa de Sud, 33 % din copiii care locuiesc  în zone urbane se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Valuri pentru Schimbare oferă  o programă dedicată, ce foloseşte surfingul şi terapia prin surfing pentru a adresa problema sănătății mintale. Rezultatul este o reţea integrată de copii şi tineri capabili să se sprijine reciproc în lupta cu traumele emoţionale. Scopul final este să fie oprite ciclurile de violenţă, persistente în multe zone urbane.

Fotografie de la Waves for Change

Într-o bancă

Am putea să ne gândim la bănci şi finanţe că industrii foarte tradiţionale, dar Faisel Rahman, Ashoka Fellow, conduce o adevărată revoluţie a antreprenoriatului social în acest sector. Aproape două milioane de adulţi din Marea Britanie sunt excluși din sistemul bancar, iar organizaţia lui Faisel, Fair Finance (Finanţe Echitabile), luptă împotriva acestor probleme. Instituţiile financiare tradiţionale ignoră grupuri numeroase, formate din cei mai vulnerabili cetăţeni. În schimb, Fair Finance oferă produse şi servicii tocmai celor care sunt excluşi din sistemul financiar, inclusiv consiliere individualizată şi împrumuturi accesibile. Până acum, Fair Finance a aprobat peste 18,000 de împrumuturi ce totalizează peste 15 milioane de lire. Impactul social este uriaş: spre exemplu, au împiedicat evacuarea a peste 5000 de persoane.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România