arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Leaderi de business şi antreprenori sociali, cot la cot pentru impact pozitiv în societate

Categories:

by lcatana

Anticiparea tendințelor în afaceri aduce inovație. Dar ce înseamnă acest lucru concret? Înseamnă să fii prezent și receptiv la idei și modele care vor zgudui piețele de mâine. În 10 ani de schimbări tehnologice, regulile și modelele economice înrădăcinate au fost puternic puse la încercare, iar companiile care au fost capabile să anticipeze o tendință sau o schimbare de paradigmă a jocului au fost și cele care au reușit să se impună.

Revoluția tehnologică pare a fi urmată de o alta: revoluția antreprenoriatului social. Scopul acestuia este depășirea problemelor sociale prin unelte și resurse specifice lumii economice. Antreprenorii sociali își pun în practică viziunea pentru binele comun. Pornind de la economia partajată și până la microfinanțare, modelele pe care ei le dezvoltă prevestesc adesea schimbări economice profunde.

Ce ne spun acești antreprenori sociali despre momentul prezent? Ei susțin că soluțiile de care avem nevoie nu vor veni dintr-un singur sector sau de la o singură organizație. În schimb, ei ne arată ca a venit vremea unei colaborări extinse între toți actorii economici, pentru a remedia probleme sociale de mare anvergură. Din această colaborare toți au de câștigat. De exemplu, antreprenorii sociali provoacă companiile să meargă dincolo de filantropie sau de responsabilitate socială corporativă. Acestea ajung să dezvolte parteneriate win-win: pe de o parte rezolvă probleme sociale, pe de altă parte generează performanță economică și inovație.

Privind la scară globală, exemplele de antreprenori sociali de succes sunt înca relativ puține. Numărul și impactul lor sunt însă în continuă creștere, iar avertismentul acestora pentru companii este să acorde atenție către ceea ce se anunță a fi cel de-al doilea mare val al secolului 21 – cel al impactului social.

Parteneriate win-win, de la incluziunea persoanelor cu autism, la agricultură şi acces la tratamente medicale.

Thorkil Sonne and his son

De exemplu, Specialisterne, organizaţie fondată de Ashoka Fellow Thorkil Sonne, îşi propune să creeze o societate în care persoanele cu handicap au şanse reale la o viaţă autonomă şi împlinirea potenţialului. Thorkil a înţeles din propia sa experienţă cu fiul său că persoanele cu autism au o atenţie deosebită pentru detaliu şi o memorie foarte puternică şi a creat o oportunitate acolo unde alţii nu văzuseră decât probleme. Prin Specialisterne el formează şi angajează persoane cu autism în companii de software, care apreciază calităţile acestor noi angajaţi întrucât contribuie la o reducere de zece ori a erorilor în domenii precum testare de programe software, programare sau introducere de date, generând astfel o performanţă economică mai ridicată. Gigantul SAP a înţeles rapid oportunitatea şi cu ajutorul Specialisterne, şi-a propus ca până în 2020, 1% din forţa de muncă globală a companiei SAP să fie persoane cu autism. Dar impactul nu se opreşte la nivel individual, social şi economic de business: prin activităţile organizaţiei daneze Specialisterne, în perioada 2008-2012 acest program a produs o valoare netă de 18 milioane de euro statului danez, iar astăzi angajează peste 1000 de persoane cu autism în 15 ţări.

Vodafone Turcia face parte dintr-un un grup de companii care au ințeles rapid avantajul implicării în antreprenoriatul social. Într-o țară în care majoritatea fermierilor se chinuiesc să aibă un trai decent, parțial cauzat de lipsa accesului la informație, multinaționala a încheiat un parteneriat cu TABIT, o inițiativă locală dedicată îmbunătățirii traiului fermierilor si familiilor lor fondată de Ashoka Fellow Tülin Akin.

Încă din 2009, cei doi parteneri au proiectat și lansat împreună Farmer’s Club – o platformă online care oferă fermierilor acces la informații despre piețe și le permite să își promoveze produsele la prețuri corecte. Vodafone le propune acestora, ulterior, oferte preferențiale și sisteme de plată adaptate. De cealaltă parte TABIT oferă conținut relevant, adaptat nevoilor fermierilor mici, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii. Aceasta poate fi rețeta unui model win-win: Vodafone accesează un nou grup de consumatori și își dezvoltă eforturile de responsabilitate sociala corporativă, iar TABIT își sporește impactul social. Până în prezent mai bine de 1,4 milioane de fermieri, peste o treime din fermele mici din Turcia, sunt utilizatori activi ai Farmer’s Club. Vodafone a replicat modelul în alte șase țări, între care Egipt, Ghana, India, Noua Zeelandă și Tanzania.

Un alt exemplu de referință este parteneriatul dintre EspeRare Foundation – o organizație fondată de Ashoka Fellow Caroline Kant, femeia antreprenor a anului în Elveția, și laboratorul Merck Biopharma. Aceștia creează împreună modelul economic de dezvoltare a tratamentului în cazul bolilor rare. Chiar dacă sunt 7000 de boli rare în lume, doar 5% dintre acestea beneficiază de un plan de tratament aprobat. În ciuda faptului că moleculele care ar putea vindeca aceste boli există, dezvoltarea tratamentelor este neprofitabilă pentru industrie.

Fundația EspeRare dezvoltă în prezent un model care să îi permită accesul la anumite molecule destinate studiilor clinice pentru boli deosebit de rare. Mulțumită finanțării hibride și unei platforme colaborative care implică grupuri de pacienți și autorități publice, EspeRare își propune să reducă dramatic timpul și costul dezvoltării tratamentelor. Odată ce potențialul soluției este demonstrat, fundația fie vinde patentul laboratorului, care preia astfel finalizarea ultimelor etape clinice, dar și comercializarea, fie își păstrează drepturile de comercializare împreună cu alți parteneri. Prin primul program de acest fel organizația speră sa dezvolte un tratament împotriva bolii Duchenne, care afectează 1 din 3500 de băieți tineri. Dacă experimentul reușește va avea un impact enorm asupra industriei farmaceutice și a atitudinii acesteia în ceea ce privește bolile rare.

Aceste exemple reflectă un mod complet nou de a înțelege schimbarea socială. Calea parteneriatelor win-win are potențialul să transforme radical o serie de industrii și să producă schimbări profunde în felul în care companiile abordează inovația. Astfel, inovația socială ajunge să se infiltreze pas cu pas în dinamica naturală a fiecărei companii, producând impact social la scară amplă. Economia devine mai umană și mai integrată. În plus, într-o lume în permanentă evoluție în ceea ce privește tendințele sociale, cu toții, indiferent de sectorul de activitate, putem deveni agenți ai schimbării pentru binele comun al societății.

 

Articol tradus și adaptat de Loredana Dumitrescu.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România