arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Decizia riscantă de a nu ne asuma nici un risc – Interviu cu Gerald Koller, Ashoka Fellow

Categories:

by lcatana

Vorbim astăzi cu Gerald Koller, membru în comunitatea de Fellows Ashoka, despre cum să facem faţă şi chiar să ne deschidem către riscuri.

Gerald este  Fellow Ashoka din 2011. Pentru el riscul nu este ceva ce poate sau trebuie să fie evitat, ci un lucru pe care ar trebui să ştim să îl administrăm într-un mod responsabil. Gerald a dezvoltat o serie de unelte care să ne ajute să fim mai pregătiţi pentru a ne asuma riscuri.

Renunţarea la vechile tipare şi deschiderea către altele noi vine şi cu o serie de riscuri. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne agăţăm de ceea ce ştim deja. Lumea se află într-o continuă schimbare iar capacitatea noastră de adaptare dar şi de modelare activă a acesteia devine esenţială. O societate a egalilor are nevoie de indivizi împuterniciţi, care să îşi dorescă să aibă un impact şi o contribuţie la modelarea lumii în care trăiesc. Aşa cum spunea Mahatma Gandhi, asta înseamnă să «fii schimbarea pe care doreşti să o vezi în lume». Asta implică însă şi riscuri, dar ne permite în acelaşi timp să luptăm împotriva injustiţiei şi opresiunii. De aceea, pentru a creşte ca societate şi ca indivizi, este crucială asumarea unor riscuri.

Gerald împărtăşeşte din vasta sa experienţă pentru a-i împuternici pe oameni să aleagă ce «călătorie» merită asumată şi cum să o transforme într-una încununată de succes. La fel ca noi toţi, copiii au nevoie să îşi asume riscuri. Procesul de pregătire a unui copil pentru asumarea de riscuri este, desigur, mai puţin presărat cu experienţe decât al cuiva mai în vârstă şi asta îi face uneori să pară necugetaţi. Gerald nu încearcă să îi ţină pe tineri departe de toate riscurile. E drept că unele riscuri pot să ducă la situaţii periculoase, motiv pentru care îi încurajează pe tineri (şi nu numai) să cântărească înainte eventualele consecinţele ale asumării unor riscuri. Una din abordările pe care le foloseşte în aceste sens este parkour, un sport în care ne deplasăm corpul cât mai eficient de la punctul A la punctul B. În parkour, legătura dintre o acţiune şi consecinţele ei devine rapid evidentă şi imediată. Asumându-şi unele riscuri, cei care practică acest sport pot să urce pereţi pe care nu şi-ar fi imaginat niciodată că i-ar putea urca. Dar pot, de asemenea, să se aleagă şi cu ceva cucuie şi vânătăi. Ai sări de pe un zid înainte să te fi gândit la cum vei ateriza? Dacă da, probabil nu o vei mai face şi a doua oară.

În sesiunile pe care le derulează cu tinerii după antrenamentul propriu-zis, Gerald si colegii săi duc discuţiile dincolo de sportul în sine. Scopul este de a aplica cele învăţate despre «procesul conştient de luare a deciziilor înainte de asumarea unui risc » şi în alte sfere ale vieţii participanţilor. Aşa cum se întâmplă adesea şi în parkour, nici cei care lucrează cu Gerald nu sunt protejaţi complet de bătături şi vânătăi pentru tot restul vieţii. Dar, dacă învăţăm să punem în balanţă avantajele şi dezavantajele înainte de a lua o decizie, vom fi mai protejaţi de zgârieturi şi, în acelaşi timp, vom fi mai pregătiţi să ne asumăm călătoriile în care merită să ne îmbarcăm.

La fel ca tinerii ce practică parkour, noi toţi avem nevoie să învăţăm să cântărim consecinţele înainte de a ne asuma un risc. Ascultându-i pe cei care practică acest sport înţelegem ce satisfacţii neaşteptate ne aşteaptă dincolo de barierele pe care nu am crezut niciodată că le putem depăşi. Dărâmarea sistemului apartheid a fost cu siguranţă o provocare riscantă, dar nimeni nu va îndrăzni vreodată să nege consecinţele pozitive pe care le-a adus atât pentru Africa de Sud cât şi pentru restul lumii. Împreună putem să ne asumăm riscuri şi să schimbăm status quo-ul. Gerald ne arată ca noi toţi ştim cum ne asumăm riscuri şi să facem faţă unor situaţii extrem de dificile. Sigur, este necesar să ieşim din zonele de comfort şi asta nu este întotdeauna prea uşor sau distractiv. A fi însă conştienţi de situaţia în care ne aflăm dar şi de viitoare alternative şi strategii de a le face posibile ne va ajută să căutăm schimbările pe care vrem să le vedem în lume.

Experienţa lui Gerald în zona asumării de riscuri este considerabilă. În prezentările, cărţile şi seminariile lui, el împărtăşeşte această experienţă cu noi pentru a ne ajuta să facem diferenţa între riscurile ce merită asumate şi cele care nu.

 

Traducere şi adaptare de Mirela Sluşaru. Articolul original a fost publicat aici.

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România - Double Opt In

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.