arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Mâini Descoperitoare – cum pot ajuta persoanele nevăzătoare în depistarea cancerului de sân

Categories:

by lcatana

Cancerul la sân este cea mai frecventă cauză a deceselor pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani, și cel mai comun tip de cancer la femeile cu vârsta între 25 și 74 de ani. Rata de supraviețuire în urma cancerului mamar depinde foarte mult de depistarea timpurie a acestuia.

În prezent, în România, există diverse modalități de diagnosticare a cancerului la sân. Printre ele, amintim mamografia clasică și ecografia mamară. De obicei, aceste tipuri de controale sunt realizate doar dacă există o suspiciune din partea medicului specialist, prezentând un anumit cost pentru pacient. Așadar, prevenția și șansele de diagnosticare rămân destul de reduse comparativ cu alte state UE, scazând astfel și șansele la viață ale pacientelor și pacienților. Doctorul Frank Hoffman, Ashoka Fellow încă din 2010, propune o metodă complementară mai ieftină, non-invazivă de depistare a cancerului la sân, dar și o soluție la problemele sociale cu care se confruntă persoanele nevăzătoare.

Mâini Descoperitoare („Discovering Hands”) este programul înființat de doctorul Frank Hoffman prin intermediul căruia se instruiesc femei nevăzătoare să devină examinatori medicali tactili (EMT) şi să realizeze examinarea clinică. Persoanele nevăzătoare au o sensibilitate tactilă superioară și obțin o rată de precizie mai înaltă în detectarea a cancerului la sân decât un doctor obișnuit.

Rezultatele unui prim studiu științific efectuat pe 450 de paciente arată că EMT au descoperit cu 50% mai multe tumori si cu 28% mai multe alteraţii mai mici decât doctorii specializați.

„Știm că șansa de vindecare a cancerului de sân este mult mai mare în stadiu incipient – înainte de a atinge ganglionii limfatici este de aproximativ 90% – , dar scade dramatic în cazul în care este diagnosticat într-o etapă ulterioară. Examinatoarele noastre pot găsi noduli de numai 6-8mm.” Frank Hoffman

Mai mult, examinarea pe care o efectuează EMT durează o jumătate de oră, comparând cu cele aproximativ trei minute alocate de către un medic specialist unei examinari clinice. Astfel pacientele au la dispoziție mai mult timp pentru a adresa întrebări și a afla stafuri prețioase cu privire la prevenție. În plus, pe lângă eficacitatea deja dovedită a programului, este creată și o nouă profesie pentru persoanele nevăzătoare, care ajung să-și transforme dizabilitatea într-un avantaj.

Vorbind despre începuturile acestui program, doctorul Frank Hoffman declara:

Mi-amintesc de primul EMT angajat, se numea Marie-Luise, care s-a și pensionat de curând. Ei bine, într-o zi Marie-Luise mi-a spus – Domnule doctor Hoffman, eu nu pot vedea, așa că nu mă mai pot duce în lume, însă lumea vine la mine acum. Atunci am realizat că am făcut un lucru bun. Marie-Luise este o asistentă instruită profesional, care a început programul de training la vârsta de 53 de ani. Tocmai ce își pierduse vederea și nu știa cum să folosească un calculator. Marie-Luise a ajutat multe femei de atunci. Nu doar cu ajutorul buricelor degetelor sale, dar le-a sprijinit pe paciente într-o manieră în care eu nu aș fi putut să le sprijin. Acest lucru mă face să mă simt foarte mândru, și tocmai de aceea cred că programul Mâini Descoperitoare trebuie să crească și să prospere. Nu numai că îmbunătățim detectarea din timp a cancerului la sân, dar angajăm persoane nevăzătoare ca examinatori medicali tactili nu în ciuda dizabilității lor, ci datorită capacităților lor!”

Folosind tiparul Braille, doctorul Frank Hoffman a construit un sistem standardizat de orientare pentru EMT. Acesta include cinci benzi adezive care sunt poziționate pe sânul pacientei, permițând oricărei anomalii/ umflături să fie localizată cu precizie de către două coordonate  dimensionale. Astfel, femeile nevăzătoare pot efectua complet autonom examinări. EMT instruiți conform sistemului doctorului Frank Hoffman pot îndeplini cu succes și alte sarcini zilnice ale unui asistent văzător, dar și administra dosarele medicale.

Programul de training pentru EMT are o durată de 9 luni și este disponibil în centre vocaționale specializate. Mai bine de 32 EMT au fost deja instruiți și lucrează în prezent în clinici din Germania și Austria folosind sistemul inventat de doctorul Frank Hoffman pentru peste 10,000 de examinări, iar alţi 6 sunt în pregătire în Mexic, şi în curând în India. Metoda sa conferă mai multă umanitate procesului medical, acordând mai multă atenție pacientei prin contact individual și o examinare cu o durată mai lungă, dar și o rată a diagnosticării precoce mai bună. Un EMT este un asistent al doctorului, iar nu un înlocuitor. De cele mai multe ori, localizarea unei anomalii este urmată de un control prin ultrasunete sau o mamografie.

Doctorul Hoffman a intuit că persoanele nevăzătoare pot deveni soluția naturală la rezolvarea eficientă a problemei diagnosticării cancerului mamar. Doar 30% din persoanele nevăzătoare apte de lucru din Germania lucrează și cum puține profesii sunt disponibile pentru acestea, au de înfruntat și discriminări. Sectorul serviciilor de sănătate poate fi un domeniu cheie în care persoanele nevăzătoare pot oferi avantaje clare. Frank vede organizația sa drept o platformă pentru îmbunătățirea diagnosticării medicale:

„Intr-o zi, am putea fi în măsură să oferim examinări pentru tiroidă sau glaucom sau pentru prostată și examene testiculare. Prin programul Mâini Descoperitoare dorim să transformăm persoanele nevăzătoare în persoane cheie în domeniul diagnisticării tactile, așa cum sunt moașele pentru a da naștere.”

În România, trăiesc circa 106.588 de adulți cu dizabilități vizuale. Implicarea lor în programul Mâini Descoperitoare le-ar putea schimba viața, dar și încuraja femeile să meargă mai des la controale de depistare a cancerului la sân.

Articol scris de Emilia Neculai. Editare: Laura Catana 

Noutăți de la Schimbă-Lume

Click aici pentru a te abona la newsletterul nostru

Newsletter - Ashoka România

Prin trimiterea acestui formular, recunoașteți și sunteți de acord ca datele dumneavoastră personale să fie procesate în afara SEE, așa cum este descris în Politica de Confidențialitate.