arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

CsatóZsuzsa

Ország, a választás éve

Magyarország 2003

Tevékenységi kör

Health

Csató Zsuzsa az önálló életet valódi lehetőségnek tartja a mentális fogyatékossággal élő emberek számára is. Arra kéri a családokat, hogy otthonukban gondoskodjanak a fogyatékkal élő emberekről, majd később segítsék őket kilépni az önálló életbe. Mind a családok, mind a hátrányos helyzetűek számára ez egy átmenet, ami megakadályozza, hogy a fogyatékkal élő emberek intézményi környezetbe kényszerüljenek.

Probléma

Az alapvető probléma, amivel szembesült, az volt, hogy a mentális kihívásokkal rendelkező embereknek nagyon korlátozott lehetőségeik vannak a lakhatás, a foglalkoztatás és az életvitel területén. A felnőttkor kezdetétől gyakorlatilag már nincs jövőjük. Ezért az esetek többségében megfosztják őket önállóságuktól és családjuktól elválasztva egy bentlakásos intézménybe kerülnek.

Hatás

Amellett, hogy megalkotott két teljesen egyedülálló programot (képzési és lakhatási programok), megalapította a Csupaszívek Társaságát, ami szintén számos munkahelyet teremtett. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptak a résztvevőktől, akik nemcsak sokat fejlődtek és tanultak, de közben nagyon jól is érezték magukat. Zsuzsa és munkatársai a tapasztalataikat összegyűjtötték és a Fény: Értelmileg ​sérült emberek útja a nyílt munkaerőpiac felé című könyvben ki is adták.

Ötlet

Zsuzsa olyan rendszert kíván létrehozni, ahol a fogyatékkal élők maximális autonómiát és így a maximális boldogságot érhetik el. Célja, hogy egy másik, emberibb utat találjon számukra, ahol meg tudják valósítani céljaikat, és részesei lehetnek a társadalomnak, és saját személyes és érzelmi fejlődésüket folytathatják. A Csupaszívvel hozzáférhető áron képzési programokat, nappali foglalkoztatást biztosít számukra, aminek segítségével felkészülhetnek az önálló életre.

JÖVŐKÉP

A Zsuzsa legmélyebb álma az, hogy megtartsa a jelenlegi, önkéntes, közösségi fejlesztő gyakorlatokat: a kollektív táncot, a sportot, a vakációt, a tanácsadást és mindezt kiterjessze a fogyatékkal élő felnőttekre és családjaik számára is. További álmai közé tartozik egy komplex, nappali intézmény létrehozása a fogyatékkal élő felnőttek számára; támogatott egyéni ház; az egyéni igényekhez kapcsolódó komplex szabadidős tevékenységek megszervezése; valamint, hogy támogassa a szülők önálló, gyermekeik nélküli életét. Zsuzsa legtávolabbi és legnagyobb álma az, hogy ha körülnéz a fogyatékkal élő barátai és családja körében, akkor mosolyogva, boldognak, egészségesnek és aktívnak lássa őket.

Motiváció

Amikor Bori lánya született, Zsuzsa azonnal tudta, hogy onnantól kezdve élete a hasonló problémákkal küzdő emberek helyzetének javítására irányul majd. Elsőként akkor került tudatába a probléma súlyosságának, amikor rájött, hogy milyen korlátozott lehetőségeik vannak a fogyatékkal élő gyerekeknek iskola utáni programokra, és felfedezte a támogató rendszer teljes hiányát. Tudta, hogy a változás elengedhetetlen.

Elérhetőség

Society of People with Golden Heart / Csupaszívek Társasága

Ossza meg ezt a profilt