arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

LázárPéter

Ország, a választás éve

Magyarország 1997

Tevékenységi kör

Education

Lázár Péter a hátrányos helyzetű roma gyermekek és családjaik oktatásának javításán dolgozik. A Kedves Ház Gyerekekért projekt olyan iskolaként szolgál, ahol a gyerekek a hétköznapok során ott is élnek, és a szokásos oktatási program mellett társadalmi és életkészségekkel is megismerkednek. A gyerekek a hét folyamán tanultakat elmesélik szüleiknek, így motiválják őket, hogy ők is javítsanak saját készségeiken.

Probléma

A magyarországi roma lakosság közel 1 millió főt tesz ki, általában a társadalom perifériáján élnek, a legtöbb esetben jövőbeli perspektíva nélkül. A reménytelen családok kezelése a pedagógusok egyik legnagyobb kihívása és ez a legnagyobb nehézsége a gyermekek integrációjának is.

Hatás

A Kedves Ház Gyerekekért jelenleg számos szervezettel dolgozik együtt. Az elmúlt húsz évben több mint száz gyermeket tanított, és lehetőséget adott számukra, hogy jobb jövőt alakítsanak ki maguk számára, amelyben nagyobb felelősséget is vállalnak önmagukért. A jobb iskolai eredmények és az ösztönzés, hogy folytassák tanulmányaikat nagyban segítette őket, hogy be tudjanak illeszkedni egy-egy munkahelyre, és felelősségteljesen családot alapítsanak. A Ház programját négyezer pedagógus fogadta el, és több száz iskolában használják.

Ötlet

Péter és kollégái a Kedves Ház Gyerekekért közel 20 éve alapították. A Ház romák és hátrányos helyzetű gyermekek bentlakásos iskolájaként működik. Ez az intézmény olyan tudást és szeretetet ad nekik, amely egyenlő esélyeket teremt és végül segíti őket a társadalomba való beilleszkedésben.

JÖVŐKÉP

Az álma az, hogy terjessze és fenntarthatóvá tegye a Kedves Ház Gyerekekért rendszerét a lakhatás, az oktatás és a foglalkoztatás területén. Emellett célja, hogy megoldást nyújtson a roma kérdésre, és reményt adjon a társadalom perifériáján élő közel 1 millió embernek.

Motiváció

Mivel Péter nevelőotthonban nőtt fel, saját szemével látta a rendszer problémáit és hiányosságait. Két tanára különösen sokat segített neki abban, hogy megtudja, hogy az egyetlen út a sikerhez a kitartás.

Ossza meg ezt a profilt