arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

CsermelyPéter

Ország, a választás éve

Magyarország 2001

Tevékenységi kör

Education

Péter azt a szakadékot szeretné áthidalni, ami a vidéki-városi középiskolás diákok oktatása között húzódik. Programja révén a diákoknak lehetőségük van valós kutatási projektekben résztvenniük, a felsőoktatásból érkező tanárok mentorálásán keresztül. Péter így küzd a vidéki, de erősen motivált diákok pozitív megkülönböztetéséért, hiszen ők nagyon ritkán férnek hozzá az egyetemi szintű oktatáshoz.

Probléma

A tehetséges fiatalok az iskolában nem kapják meg azt a kellő figyelmet, ami hozzájárulhatna ahhoz, hogy megtanulják teljes mértékben kihasználni képességeiket. Ez különösen is igaz olyan kutatásokkal kapcsolatban, amelyek nagy lehetőségeket jelenthetnek egy fejlődő tinédzser számára. A tehetséges fiatalok összegyűjtése emellett egész életre szóló barátságokat és közösségeket is létrehozhat.

Hatás

A Magyar Kutató Diákok Mozgalmának köszönhetően közel 15 ezer hallgató ismerkedett meg a kutatás szépségéivel. Az első diákok közül néhány mára már kiváló tanár vagy nemzetközileg elismert tudós lett. 2002-ben a mozgalom 12 országból álló nemzetközi hálózatot hozott létre. 2004-ben Pétert az Európai Unió Descartes-díjával jutalmazták a mozgalom létrehozásáért.

Ötlet

Péter 1996-ban megalapította a Magyar Kutató Diákok Mozgalmát, hogy lehetőségeket nyújtson a középiskolás diákoknak, hogy Kárpát-medence legjobb kutatóműhelyein vegyenek részt. Minden évben mintegy ezer diák vesz részt a mozgalomban, amely közel ezer mentort, számos konferenciát és kutatótábort biztosít számukra. A mozgalmat maguk a diákok végzik. Az első résztvevők mára mentorok lettek, és a korábbi diákok közül sokan már a a kutató világ következő generációját építik.

JÖVŐKÉP

Péter mára átadta a mozgalom vezetését az ex-diákjaiak. Azóta létrehozott egy tehetséggondozási hálózatot, amely 200 ezer embert foglal magában az egész Kárpát-medencében. Az Európai Tehetségtanács elnökeként ezt egy európai szintű tehetséghálózattá kívánja fejleszteni. Az álma mindenekfelett pedig egy globális tehetséghálózat létrehozása.

Motiváció

Péter a középiskolai éveket unalmasnak találta, bár Magyarország egyik legjobbnak tartott középiskolájába járt. Abban az időben megfogadta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a tehetséges gyermekek unatkozását életük legértékesebb éveiben. 15 éves korában Péter már képes volt egyedül lebonyolítani egy családi bevásárlást. Ezért (is) tekint a tinédzserekre felelősségteljes és gondoskodó felnőttként.

Ossza meg ezt a profilt