arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

PersányiMiklós

Ország, a választás éve

Magyarország 1999

Tevékenységi kör

Environment

A Budapesti Nemzeti Állatkert átalakításával Persányi Miklós a környezetvédelmet támogatja azáltal, hogy az állatokat és élőhelyeiket közérdekű és támogató módon kívánja fenntartani. Megújítja az állatkert szerepét, hiszen számos olyan oktatási programot indít, amelyek a közvélemény tudatosságának növelésére irányulnak a Magyarországot és egész Európát sürgető ökológiai és kulturális kérdésekről.

Probléma

Sajnos a közép-európai iparosodás nagy hatással volt a Budapesti Állatkertre is. Az Állatkert rossz állapotban volt, és a hatóságoknak nem volt használható modellje, hogy az állatkertet fenntarthatóvá vagy vonzóvá tegye a nyilvánosság számára. Soha nem is álmodtak arról, hogy az állatkert a környezetvédelem és a kultúra központjává válhat. Ehhez óriási változást kellett elérniük a gondolkodásmódban és a struktúrában is.

Hatás

Az elmúlt 15 évben a látogatók száma évente 800 ezerről több mint 1 millióra nőtt. A látogatók egyedülálló élményt és tudást kapnak, és még azoknak a társadalmi csoportoknak is rendelkezésére állnak, akik egyébként nem részesülhetnek ilyen jellegű élményben. Az állatkert oktatási és kulturális központtá vált, ahol a látogatók megismerhetik a környezetvédelem egyes elemeit. A rekonstrukciónak köszönhetően több állatházat is felújítottak, mint például az Elefánt Házat és a Pálma Házat. Az újjáépítés során nemcsak az eredeti műemléképület védelme, helyreállítása és gazdagítása volt cél, hanem az állatok életkörülményeinek javítása is.

Ötlet

Persányi Miklós véleménye szerint az állatkertek ígéretes lehetőséget jelenthetnek a környezetvédelmi vagy állatvédelmi célok terjesztésére, mivel évente több ezer látogatót vonzanak. A Budapesti Állatkert igazgatójaként új, interaktív oktatási programokat indított, amelyek növelik az állatkert hatékonyságát, és olyan kiállításokat tartottak, amelyek segítenek a környezetvédelmi kérdések szélesebb körben történő bevezetésében. Ezek a programok különböző előadásokat, show-kat, állatetetési és oktatási projekteket tartalmaznak. Az állatkert a különböző társadalmi csoportokat is eléri, így a civil szektor szerves részévé válhat.

JÖVŐKÉP

Miklós boldog, mert az állatkert már évek óta fenntartja az állatkertnek megfelelő szerepét. Célja a terület bővítése, és ezzel együtt egyre több új szolgáltatás bevezetése.

Motiváció

Miklós számára az a gondolat, hogy egy nap az állatkert igazgatójává válik, nem egy pillanatnyi döntés eredménye volt, hanem fokozatosan alakult ki benne a gondolat. Kezdeményezésének első bizonyítéka egy 1952-es fénykép, amelyen az állatkertben egy póni kocsiban ül. 10 éves korára már rendszeres látogató lett, és elkezdte olvasni Kittenberger könyveit a kelet-afrikai vadászatról. Addigra már valóban álmodott arról, hogy az állatkert igazgatójává válik. Azóta Csukás István idézetéből inspirálta: „Amikor belépek az állatkertbe, megnyílik a világ.”

Ossza meg ezt a profilt