arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

BácskaiMárta

Ország, a választás éve

Magyarország 2013

Tevékenységi kör

Health

Bácskai Márta célja, hogy a jelenlegi módszert egy holisztikus, gyermekközpontú, egészségesebb oktatási módszerre változtassa, mind a gyermekek és családjaik számára. A gyermekeket, a szülőket és az óvodai oktatókat egyedülálló és átfogó megelőzési programjával célozza meg, amiben arra ösztönzi a gyermekeket, hogy tudatosítsák az egészségük fontosságát, és azt, hogy ők valóban felelősek az életükért.

Probléma

Bácskai Márta véleménye szerint a legnagyobb gond az, hogy nincs olyan átfogó megelőző program, amely komplex módon foglalkozna a gyermekek fejlődésével. Számára nagyon fontos, hogy programja megelőzésen alapul, így a gyermek fizikai és szellemi fejlesztését a megelőzéssel egyidejűleg tudja elkezdeni.

Hatás

A mai napig közel 1600 óvoda csatlakozott a Gondolkodj egészségesen! (Go Healthy!) programhoz. Minden évben, minden gyereknek eljuttatják az Egészség zsákokat, amiben a gyerekek, a szülők és az óvodai tanárok információkat, tanácsokat és segítséget kapnak a gyerekek egészséges fejlődésével kapcsolatban. Ezekből a zsákokból évente körülbelül 55 ezer csomagot osztanak szét a gyerekek között az ország egész területén, ami azt jelenti, hogy az iskoláskorú gyermekek 70% -át érik el. A program tartalmazza egészségnapok, művészeti műhelyek, teadélutánok, tábor és családi napok megszervezését is, aminek köszönhetően a résztvevő, iskola előtt álló gyerekek kevésbé szorongóan, magabiztosabban és boldogabban vágnak neki az iskolának.

Ötlet

Egy hatékony munkaprogram létrehozásához Mártának először át kellett gondolnia, hogy hogyan határozza meg az „egészség” jelentését, mi az ő, saját definíciója. A válasz a program 7 pillérévé vált, amelyek többek között a táplálkozás, a fizikai egészség és a környezettudatosság témáját érintik. Márta és munkatársai célja egy olyan modell létrehozása volt, amelyet a gyerekek teljes mértékben magukénak éreznek. Ennek elérése érdekében létrehoztak egy speciális programot, amely azon tevékenységeken alapul, melyeken a gyerekek mindennapi életük részeként valóban részt vesznek. Így az információt az interaktív élményeken keresztül szerzik meg, mint például játékokon, meséken, bábjátékokon, zenén vagy kézművességen keresztül.

JÖVŐKÉP

Márta célja, hogy nyisson egy Gondolkodj egészségesen! óvodát, amely a jövőbeni hasonló intézmények modellje és inspirációs forrása is lehet. Továbbá szeretné, ha a Gondolkodj egészségesen! olyan modell-lé alakulna, amit más óvodák, akár csak részben is elsajátítanak.

Motiváció

Az alapítványt 2007-ben, szülei segítségével hozta létre. Az egész program indíttatása Márta gyermekkorában keresendő, azaz személyes motivációkon alapul. Kövér kisgyermek volt óvodás, illetve kisiskolás éveiben, s ezen egy holisztikus szemléletű orvos, illetve a családi összefogás által sikerült változtatnia. Már tizenévesen megfogadta, hogy ha tehet valamit annak érdekében, hogy a mai kisgyermekek ne úgy érezzék magukat a bőrükben, mint ő akkoriban, azt meg fogja tenni. Ennek nyomán alakította ki programjának 8 témáját is, amelyek nemcsak a testi, hanem a lelki egészségre is fókuszálnak. Azt vallja, hogy csak a testileg-lelkileg egészséges gyermekből lesz, lehet egészséges felnőtt.

Ossza meg ezt a profilt