arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

ViszlóLevente

Ország, a választás éve

Magyarország 1996

Tevékenységi kör

Environment

Viszló Levente újraindította a posztkommunista Magyarország természetvédelmét egy sor új intézmény, mechanizmus és megközelítés bevezetésével, amelyek polgári akciókban, valamint a helyi és magánszféra közötti partnerségekben gyökereznek.

Probléma

Közép-Európa iparosodásának hatása Magyarországon és más országokban is romboló hatású volt. Ezért a kommunizmus 1989-es összeomlásával Viszló Leventének és munkatársainak számos komoly kihívással kellett szembenézniük: a leginkább riasztó a nagy birtokok szegmentálásának lehetősége volt. Ennek elkerülése érdekében az elmúlt 20 évben mintegy 600 embertől vettek földet. Napjainkban ezen elsődleges természeti értékű területeken természetgazdálkodást, oktatást és a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos új hozzáállást kínálnak. Megpróbálják megmenteni és fenntartani a népi kultúrát, értékeit és hagyományait. Levente részt vett a madarak védelmében is, elősegítve az ökológiai gazdálkodást.

Hatás

Ma a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a tulajdonosa számos ökológiai szempontból fontos földterületeknek és az alapítvány a felelős az ökológiai gazdálkodás megvalósításáért. Majdnem 1000 nagy állatuk van, köztük 700 magyar szürke szarvasmarha. Oktatási központként, turisztikai központként, állatkertként és szabadtéri iskolaként működnek. 1994-ben Levente kollégáival együtt megalapította Magyarország legnagyobb területű védett területét. Később 17 helyi önkormányzat is beszállt, amely 2005-ben a Vértes Természeti Park létrehozásához vezetett.

 

Ötlet

A 90-es évek elején létrehozta a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítványt, azzal a céllal, hogy egy olyan természetvédelmi szervezet alakuljon ki, mely az önkormányzatokkal és számos más természetvédelmi szervezettel együtt felelős a természetvédelmi területekért. A cél a szegmentált földek védelme és megvásárlása a privatizáció előtt. A madarak védelmére – főként a keleti császári sas és a kerecsensólyom – Levente és munkatársai új módszert dolgoztak ki. Ma ezt a modellt országszerte és nemzetközileg is használják, és a kerecsensólymok több mint fele fészkel olyan fészkekbe, melyet az ő rendszerük szerint alakítottak ki.

JÖVŐKÉP

Az alapítvány létrejötte óta a szervezet sok változáson esett át. Ma már sokkal szélesebb körű programok és szolgáltatások várják a látogatókat, és ezek egyre ismertebbek a Vértes Természeti Parkban. A jövőben az állandóan változó körülményeket figyelembe véve Levente szeretné megőrizni azt, amit az elmúlt években felépített. A rendszer hosszú távú fenntarthatóságának megőrzése nagy kihívás. Jövőbeli célja egy európai bivaly rezervátum létrehozása a területükön. Továbbá célja, hogy fenntarthatóvá és önellátóvá tegye gazdálkodását.

Motiváció

Levente mindig is tudta, hogy a természet megőrzésével szeretne dolgozni, hogy ő erre született. Gyermekkorában nagy tapasztalat volt számára apjának és apja tanár kollégájának úttörő munkája a természetvédelem és a fotózás területén. Ekkor történt, hogy egy életre elkötelezte magát a természet védelme és szeretete mellett. Levente elégedett az életével, hiszen minden nap azzal foglalkozhat, amit igazán szeret.

Ossza meg ezt a profilt