arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

RáczJózsef

Ország, a választás éve

Magyarország 1995

Tevékenységi kör

Health

Rácz József önkéntes, közösségi és társadalmi alapú bánásmódot fejlesztett ki hátrányos helyzetű drogfüggők számára.

Probléma

Annak ellenére, hogy Magyarországon folyamatosan növekszik a különböző kábítószer-használók száma (a budapesti lakosság 6% -a valamilyen drogfüggőséggel rendelkezik), szinte teljesen hiányoznak az olyan komplex intézmények, amelyek átfogó orvosi, jogi és szociális szolgáltatásokat nyújthatnak a pszichoaktív droghasználók számára.y absent.

Hatás

Eredmények: a helyi közösségek állami támogatása, amely hozzájárult a helyi szakmai szervezetek létrehozásához (ez lett a Kék Pont Drogkonzultációs Központ), valamint egy személyorientált segítséget magában foglaló képzési program létrehozása (ez az addiktológiai tanácsadói kurzus a Semmelweis Egyetemen). Később ezek a kezdeményezések az első nemzeti nemzeti drogstratégia (2000) megalkotásához és további politikai döntések meghozatalához vezettek.

Ötlet

A Kék Pont olyan szolgáltatásokat nyújt, melynek alapja a közösség, valamint a személyre szabott és szakmai segítségnyújtás. Törődik és segít azoknak a veszélyeztetett csoportoknak, akikre nem felügyel senki, mert nem tekinthetőek orvosi eseteknek. A Kék Pont a pszichiátriai segítségtől a megelőzésig a számos szolgáltatást nyújt a rászorulók számára.

JÖVŐKÉP

Célja, hogy a Kék Pont Drogkonzultációs Központ szakmailag fejlessze, és erős kapcsolatokat alakítson ki a szakterületen működő tudományos intézményekkel. Ezzel egy erős szakmai és módszertani központot lehet létrehozni a magyarországi addiktológiai problémák kezelésére.

Motiváció

Régóta dolgozik olyan fiatalokból álló csoportokkal, akik számára a „hagyományos” orvosi vagy szociális segítség nem volt megfelelő. A fordulópont Rácz számára egy londoni tanulmányút volt, ahol számos olyan intézményt fedezett fel, melyek hasonló problémákkal küzdő fiatalokkal dolgoztak. Később ugyanezek az intézmények működésükbe beépítették a Rácz-módszert.

Ossza meg ezt a profilt