arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Aba-HorváthIstván

Ország, a választás éve

Magyarország 2000

Tevékenységi kör

Economic development

István egy olyan oktatási reform- és képzési programot dolgozott ki, amely a romákkal szembeni diszkriminációval foglalkozik. Jelentősen hozzájárult az önkormányzatok bevonásához az iskolai lemorzsolódások arányának csökkentésében, mind a cigányok, a gyerekek és a felnőttek munkahelyteremtésében is.

Probléma

Aba-Horváth István szerint a legfőbb probléma az, hogy a hátrányos helyzetű roma kisebbség nagy szegénységben él és nem jut hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek lehetővé tennék számukra a környezetük megváltoztatását. A cél, hogy kinyissuk számukra a megfelelő ablakokat, azért, hogy lehetségessé váljon számukra, hogy megvalósítsák potenciális lehetőségeket, hogy nyelveket tanuljanak, hogy képzési programokon vegyenek részt. A legjelentősebb kihívásokat a kulturális különbségek okozzák: sok esetben például a roma gyerekek a család valódi pénzszerzői, ezért idő előtt kiesnek az iskolából.

Hatás

A sokéves munka és tapasztalat után az Egyesület céljai egyre szélesebb körűvé váltak, így ma sokkal átfogóbb programokat kínál. Az első tíz év alatt az Egyesület mintegy 25 ezer ember számára nyújtott segítséget a pályázati űrlapok, tanácsadási és képzési programok megírásában. István országszerte elismerésben részesül – a 19 megyében 53-an vannak, akik az ő programját valósítják meg különböző helyeken. Az önkormányzatok bevonásával nagyban hozzájárult az iskolai lemorzsolódások számának csökkentéséhez, valamint a felnőttek munkakeresési esélyeinek növeléséhez.

Ötlet

István olyan új megközelítést dolgozott ki az oktatási reformra és a technikai készségek képzésére, amely foglalkozik a kisebbségek elleni diszkriminációval is. Ezt csak akkor lehet elérni, ha a programban sok résztvevő van – iskolák, minisztériumok, kormányzati szervek és állami szervek – ezért a program széles körű. A program egyrészt lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy egyidejűleg iskolába járjanak és dolgozzanak, és az iskola befejezése után lehetőséget ad számukra a különböző képzési programokban való részvételre is. Másrészről a program fejleszti a kommunikációs és íráskészségeket, segít a munkahelyre való jelentkezésben és a könyvelésben is, mindenit a roma civil csoportok és az önkormányzat megerősítése érdekében.

JÖVŐKÉP

Amikor István gyerek volt, az álma az volt, hogy egyszer egy csodálatos gólt rúgjon egy hatalmas stadionban. Néhány évvel később azonban már a szegénység elleni küzdelemre törekedett, mint a parlament tagja. Ma az az egyetlen kívánsága, hogy minden nap pozitív hatással legyen valaki életére.

Motiváció

István gyermekkora óta a romatelepeken élő embereket akarta segíteni. Azt szeretné, hogy önbizalmat szerezzenek és ez kiemelje őket ebből a vegetáló állapotból, ami nem készteti őket a változásra. Eddig a rendelkezésre álló lehetőségek nem voltak összeegyeztethetők a közösség igényeivel, mivel a problémát csak egy módon közelítették meg. De ahhoz, hogy a rendszer és a Cigány Vezetők Szakmai Egyesülete fenntartható legyen, megoldást kell találni az összes kihívásra.

Elérhetőség

Roma Managers Professional Association / Cigány Vezetok Szakmai Egyesülete

Ossza meg ezt a profilt