arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

SzigetiIldikó

Ország, a választás éve

Magyarország 1996

Tevékenységi kör

Education

Szigeti Ildikó az ötletek, a kultúrák és a tudás cseréjét  segíti a közép-európai diákok és nyugati társaik között e-mailes kommunikáción és az interneten keresztül.

Probléma

Annak ellenére, hogy a vasfüggöny lebontása az 1990-es évek közepére esett, Szigeti Ildi, a budapesti ELTE Egyetem angol tanszékének tanára látta, hogy a hallgatóknak szinte egyáltalán nincs lehetőségük külföldi tanulásra. Kelet-Európában és Magyarországon kevés ösztöndíj állt rendelkezésre, Magyarországon pedig a diákok mobilitási intézményei nem voltak jelen. Eközben a külföldi tanulmányi utazás költségei a túlnyomó többség számára túl magasak maradtak. Ennek eredményeképpen az újraegyesített Európa a legtöbb diák számára távoli koncepció maradt.

Hatás

Az X-CHANGE International Student Exchange program 1996-ban alakult. Az internet interaktív használatán alapult, abban az időben, amikor sok nagyvállalatnak még nem volt honlapja, és olyan fejlesztéseknek, mint a Facebook, a szörfözés az interneten és az internetalapú fizetési szolgáltatások még nyoma sem volt. A program alapja az X-CHANGE adatbázis, ahol a diákok regisztrálhatják az adataikat, és kereshetnek leendő utazási partnereket. Az X-CHANGE program és a saját otthoni swap utazási élményeinek kifejlesztése után Ildi a hazai csereprogram PR képviselőjévé vált; és azóta népszerűsíti ezt a kulturális csereformát.

Ötlet

Az 1980-as évek egyetemi hallgatójaként Ildi megszervezte magának saját diákcsereprogramját: vendégül látott egy diákot Brighton-ból, majd később Ildi is meglátogatta őt Angliában. Ez a tapasztalat adta az ötletet, amelyet néhány évvel később fejlesztett ki. Az 1990-es években, amikor az internet elérhetővé vált az egyetemek számára, Ildi felismerte, hogy ez költséghatékony alapot biztosíthat interaktív tanulmánycsere program számára. Indítványozta egy olyan diák-mobilitási rendszer létrehozását, amely kiküszöbölte a szállásköltségeket, és így lehetőséget teremtett arra, hogy bárki részt vegyen a programban.

JÖVŐKÉP

Másfél évvel a Lyme-kórral folytatott küzdelme után Szigeti Ildi új szervezetet fejlesztett ki, melyet Botsport nevű szervezetnek nevezett el. A Botsport a Nordic Walking, mint bármilyen korban tanulható sport népszerűsítése révén megmutatja, hogyan válhat az erdő újra olyan térré az egyének számára, ahol megoszthatják tapasztalataikat egymással és közösséget alkothatnak. Közben megírta, illusztrálta és társzeneszerzőként zenét is szerzett a 2013-ban megjelent gyermekkönyvéhez: „Alta: Tódal”-hoz. A könyv legmélyebb üzenete az, hogy minden nagyobb változás belülről származik.

Motiváció

Saját tanulmányútja során Ildi megismerte a multi-level learning modelljét. Kirándulásán nemcsak az angol nyelvtudása javult, hanem nagy tapasztalatot szerzett az Egyesült Királyságban működő demokratikus diákszövetségek gyakorlatairól. Úgy érezte, hogy ha létre tudna hozni egy olyan rendszert, ami hozzá hasonló tapasztalatokkal rendelkező diákokból áll, segíthetne a kelet-európai blokknak a saját civil társadalmi kultúrájának kialakításában. Ez a többszintű tanulási lehetőség tükröződik az általa kifejlesztett program, az X-CHANGE nevében is.

Elérhetőség

X-Change 

Ossza meg ezt a profilt