arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

GombosGábor

Ország, a választás éve

Magyarország 2001

Tevékenységi kör

Health

Gombos Gábor a pszichiátriai betegek jogaival foglalkozik, részt vesz a magyar mentális egészségügyi rendszer rendszer reformjában. Szerhasználókat, túlélőket és korábbi pszichiátriai esetek résztvevőit képez, hogy ők maguk legyenek a változás ügynökei. Az orvosokat a páciens-központú ellátásra oktatja.

Probléma

Míg a pszichiátriai betegségek előfordulása gyakori Magyarországon, a gondozás minősége nagyon alacsony. Körülbelül 100 ezer ember él skizofréniával, és további 100 ezer ember harcol a depresszióval. Ebből körülbelül 7000-en élnek az ország ötvenhárom pszichiátriai intézményében. Elsősorban kicsi, félreeső városokban találhatók ezek az ápolási létesítmények , mivel ezek a létesítmények eredetileg úgy épültek, hogy elrejtsék a pszichiátriai betegség problémáját, ezért gyakran teljesen felügyelet nélkül folyt az ápolás, a betegjogokat pedig sok esetben megtagadták.

Hatás

1993 és 1999 között Gábor 20 csoportot hozott létre az országban, 300 beteg bevonásával. Emellett megszervezte a Pszichiátriai Érdekvédelmi Védelmi Fórumot, amely elnyerte a politikai döntéshozók tiszteletét és a képviseletet a Nemzeti Egészségügyi Tanácsban. A nemzetközi kezdeményezések támogatása mellett Gábornak sikerült megváltoztatnia a Magyar Szociális Törvény egyes, gyámságról szóló pontjait is.

Ötlet

Gábor megalapította a Pszichiátriai Érdeklődési Fórumot, amelynek célja a fogyasztói szervezetek, a betegtanácsok és a betegtámogató csoportok inkubálása és hálózata. Ezek a fogyasztói csoportok helyszíni látogatásokat folytatnak különböző szociális ellátási intézményekben, dokumentálják az emberi jogok megsértését, és nyilvánosan osztják meg a megállapításokat.

JÖVŐKÉP

A Gábor arra törekszik, hogy javítsa a pszichiátriai intézményekben vagy otthon élő szellemi fogyatékos emberek életét. Megtervezte a támogató csoportokat, hogy segítsen és ösztönözze az embereket arra, hogy aktívabb életet éljenek, ismerjék és megértsék polgári jogaikat, és vegyenek részt a közösségeikben.

Motiváció

Péter a középiskolai éveket unalmasnak találta, bár Magyarország egyik legjobbnak tartott középiskolájába járt. Abban az időben megfogadta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a tehetséges gyermekek unatkozását életük legértékesebb éveiben. 15 éves korában Péter már képes volt egyedül lebonyolítani egy családi bevásárlást. Ezért (is) tekint a tinédzserekre felelősségteljes és gondoskodó felnőttként.

Ossza meg ezt a profilt