arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

FeketeGábor

Ország, a választás éve

Magyarország 2001

Tevékenységi kör

Education

Fekete Gábor a magyar középiskolás diákok körében jelenlévő apátia, alacsony önbecsülés és gyenge munkaképesség ellen küzd. Megalkotott egy olyan tantervet, amely a karrier-előkészítéstől kezdve a családi kapcsolatok javításán át, még a személyes problémák megoldását is integrálja.

Probléma

Fekete Gábor elismerte, hogy a legtöbb középiskola rosszul közelíti meg a hallgatói problémákat. A személyiség nem fontos, csak az eredmények. Ez az üzenet a poroszos iskolarendszerből fakad, amely még mindig, lényegében nem változott. Ez a rendszer feszültséget, szorongást és önbizalomhiányt okoz. A jelenlegi iskolai tantervből sok olyan dolog hiányzik, ami javíthatná a diákok gondolkodási módját, önismeretét és életminőségét.

Hatás

A Baraka Alapítvány modellje 20 év alatt közel 300 iskolát és 200 ezer hallgatót ért el. Az Alapítvány sok pozitív visszajelzést kapott a diákoktól, tanároktól és szakmai csoportoktól, amelyek megerősítik, hogy a projekt jó úton halad. Mivel jelentős változás csak a tanárok képzésével és motivációjával érhető el, az Alapítvány egy akkreditált, új, 120 órás oktatási programot hozott létre a pedagógusok számára. Továbbá, Gábor egy tankönyv-szerű kézikönyvet is összeállított, amelynek címe „Ismerd meg magad”.

Ötlet

Gábor kidolgozta Baraka nevű programját, amely pozitív, holisztikus gondolkodásmódra és önismeretre tanít. Legfontosabb céljai a személyiség- és a közösségfejlesztés. Gábor úgy véli, hogy a hagyományos tantárgyak mellett alapvető fontosságú az olyan ismeretek megszerzése, mint az önismeret, az egészséges életmód és a munkahelyi orientáció, illetve a kommunikáció és a családi életmód oktatása.

JÖVŐKÉP

Gábor következő nagy terve, hogy írjon egy könyvet Magyarországról.

Motiváció

Gábor középiskolás éveiben úgy érezte, hogy az emberek soha – vagy csak nagyon ritkán -kapnak pozitív lendületet a középiskolai évek során. Az iskola számára az egyetlen fontos dolog a megszerzett tudás mennyisége, nem pedig az egyén személyisége. Miután befejezte a középiskolát, riporterként kezdett dolgozni a Petőfi Rádióban, ahol rájött, hogy milyen keveset tanult az iskolában azokról a dolgokról, amelyek valóban elengedhetetlenek ahhoz, hogy boldog, egészséges életet éljünk.

Ossza meg ezt a profilt