arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

HegyesinéOrsós

Ország, a választás éve

Magyarország 2000

Tevékenységi kör

Human Rights

Hegyesiné Orsós Éva olyan kezdeményezéseket dolgozott ki, amelyek a roma népesség számára korábban nem elérhető technológiákat és erőforrásokat adnak át, ezáltal lehetővé téve az információs rés csökkentését, hozzáférést biztosítva számukra az életminőségüket javító és pozitív társadalmi integrációt elősegítő megoldásokhoz és szolgáltatásokhoz.

Probléma

A 90-es évek elején, a kommunizmus összeomlása után a magyar roma emberek helyzete olyan változáson ment keresztül, amiből ők vesztesen kerültek ki. Orsós Éva felfedezte, hogy képesek leküzdeni nehézségeiket, ha ők is megkapják azokat az információkat, amiket mások a problémák megoldására használnak. Ez az információs rés – ami az oktatás alacsony szintje, az általános előítéletek és más okok miatt alakul ki- nehézségeket okoz az életük számos olyan területén, ahol mások meglehetősen könnyen megtalálják a megoldást. Azok a szolgáltatások például, amelyek megkönnyítenék életüket és támogatnák társadalmi integrációjukat, mint például az idősek gondozása, nem léteznek, vagy egyszerűen nem jutnak el a roma emberekhez.

Hatás

Éva legnagyobb eredménye, hogy kezdeményezésének több elemét a nagyobb rendszerbe is beépítették. Hozzájárult a számítógép- és internethasználat elterjesztéséhez a roma közösségekben, hálózata az évek alatt egyre erősebbé vált. Sok roma vezető megértette, hogy nemcsak az új szolgáltatásokhoz való elérés a fontos, hanem a régiek eléréséért is érdemes harcolni.

Ötlet

Éva kollégáival együtt három programot dolgozott ki és valósított meg, amelyek abban az időben egyedülálló megoldásokat tartalmaztak. Ezeknek a kezdeményezéseknek a fő elemeit beépítették a nagyobb rendszerbe is. Létrehoztak egy kerekasztalt a támogatóknak a kapcsolatok fejlesztése és a tudományos kutatáson alapuló megbízható információk biztosítása érdekében. A romák közösségei számára adathálózatot építettek, és létrehozták az első „roma honlapot”. Az idős roma embereknek szóló programjuk révén hozzájárultak a társadalmi fejlődéshez.

JÖVŐKÉP

Az öregedés, az idősek számának növekvő aránya a társadalomban kihívást jelent Magyarországon is. Éva egy olyan programot dolgozott ki, amelyet Útmutató az öregségről címmel nevezett el. Véleménye szerint nem tudunk eléggé felkészülni az öregedésre, pedig fontos lenne hogy 50 éves korunk körül legyen elképzelésünk arról, hogy 70-es vagy 90-es éveinkben hogyan és hol szeretnénk élni. A program megmutatta, hogy erre nem sokan gondolnak. A program segít megérteni azt is, hogy mit jelent a szociális biztonság megteremtése, az egészség megőrzése, a kapcsolatok ápolása vagy az értékes és értelmes tevékenységek fejlesztése.

Motiváció

Éva számára nagyon nehéz volt látni azt, amit saját szemével tapasztalt a vidéki környezetben, ahol él: észrevette, hogy nagyon sok ember van, akiknek álmaik és vágyaik az eredetük miatt elérhetetlennek tűnnek, pedig sok esetben valójában megvalósíthatóak lennének.

Ossza meg ezt a profilt

Letöltés PDF formátumban

Letöltés