arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

SzekeresErzsébet

Ország, a választás éve

Magyarország 1997

Tevékenységi kör

Human Rights

Szekeres Erzsébet kidolgozott egy országos programot a fogyatékkal élő felnőttek képzésére, foglalkoztatására és lakhatására. Erőfeszítéseinek eredményeként szülővárosa vált Magyarországon a fogyatékkal élők fő foglalkoztatásának helyszínéül.

Probléma

Amikor fiának iskola utáni programot keresett, Szekeres Erzsébet nem talált semmit, amiben megbízott volna. A foglalkoztatás, a képzettség és a lakhatás korlátozott lehetőségei minden fogyatékkal élő gyermeket érintenek, hiszen fontos, hogy minél önállóbb életet éljenek, úgy mint az egészséges gyerekek.

Hatás

A Rehabilitációs Központ közel 600 fizikailag és szellemileg fogyatékos ember számára biztosít munkát olyan területeken, mint a kertészet, varrás, takarítás, állattenyésztés és még sok más. Az elmúlt években fiatalok százai kaptak esélyt arra, hogy dolgozzanak, annak ellenére, hogy korábban a legtöbb munkaadó már visszautasította őket. A központ ezen kívül mintegy 120 felnőtt számára otthont, lakhatást is biztosít.

Ötlet

Megalakította a Rehabilitációs Központot, egy komplex gondozási rendszert Csömörön, két fő szervezettel. Az Együttműködési Rehabilitációs Központ a fizikai és szellemi fogyatékosságot segíti a munkavállalás lehetőségének biztosításával, az Egyenlő Jogok Alapítvány biztosítja a lakhatást. Ez jelenti a fogyatékos emberek nagy része számára az önálló élet esélyét.

JÖVŐKÉP

Erzsébet a jövőben is szeretné látni, hogy a Rehabilitációs Központ sikeresen működik, és egyre több fiatal számára biztosít otthont és lehetőséget. Továbbá olyan képzési központot kíván létrehozni, amely képzést és támogatást biztosít a hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családoknak.

Motiváció

Miután fogyatékossággal élő gyermeke megszületett, Erzsébet saját bőrükön tapasztalta, hogy milyen nehéz a fogyatékkal élők élete és megértette, hogy a társadalmi integráció szinte lehetetlen számukra. Erzsébet olyan intézményt szeretne létrehozni, ahol saját személyes képességeik fejlesztésével függetlenné válhatnak.

Ossza meg ezt a profilt