arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

BíróEndre

Ország, a választás éve

Magyarország 2001

Tevékenységi kör

Civic participation

Bíró Endre a magyar jogrendszerhez való hozzáférést olyan erőforrások és szolgáltatások nyújtásával segíti, amelyek lehetővé teszik az egyes magánszemélyek vagy civil szervezetek számára, hogy a törvényre eszközként tekintsenek, mely a demokratikus intézményrendszer felépítéséhez járul hozzá.

Probléma

Bíró Endre észrevette, hogy minden alkalommal, amikor egy jogi kérdés felmerül, az emberek rögtön ügyvédhez fordulnak. A legtöbb esetben ez azért van, mert nem ismerik vagy nem értik a törvény bizonyos pontjait. Ha ezeket elmagyarázzák nekik, akkor az elkerülhetetlenül felmerülő problémák megoldása akár költséges ügyvédi beavatkozás nélkül is megtörténhet.

 

Hatás

Legfontosabb eredménye, hogy létrehozott egy érthetőbb és hozzáférhetőbb jogi adatbázist. Számos új könyvet írt, adatbázist, online felületet és eszközt hozott létre csapatával, melyek könnyebb megértést nyújtanak az embereknek a jogrendszerről.

Ötlet

Endre a megoldást a Jogismeret Alapítvány megalkotásában találta meg. Az alapítvány egy jogi információs iroda, mely reális áron jogi információkkal látja el a lakosság hátrányos helyzetű csoportjait, mint például a gyermekeket, diákokat, kisebbségeket, bevándorlókat vagy nonprofit szervezeteket, de valójában bárkit, kirekesztés nélkül.

JÖVŐKÉP

Endre terve egy magyar jogpedagógiai könyv megírása, mely az oktatásban a jogi tanulmányokat bevezetné az alapvető ismeretek közé. A könyv összefoglalja azt a tudást, melyet Endre a hallgatói jogokról, az iskolai jogokról és a gyermekjogokról szerzett az elmúlt két évtizedben. Egy másik álma, hogy elindítja és terjeszti a Jogi Információs Iroda programot egy online szolgáltatás keretében, amely közvetlenül az ügyvédektől származó jogi információkat nyújt. A Jogi Információs Iroda megalkotása egy lépést jelentene afelé, hogy elhagyjuk a költséges, lassú és nehéz jogi tanácsadás vagy jogi képviselet rendszerét.

 

Motiváció

Endre mindig úgy érezte, hogy felelősséggel tartozik azokért, akik bármilyen okból nem férnek hozzá a jogi problémákhoz kapcsolódó szükséges információkhoz.

Ossza meg ezt a profilt