arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

KovácsCsaba

Ország, a választás éve

Magyarország 1998

Tevékenységi kör

Health

Kovács Csaba programjának célja a szenvedély- és pszichiátriai betegek bentlakásos (átmeneti) és otthon-közeli (nappali, közösségi, alacsony-küszöbű) formában történő komplex gondozása (egészségügyi és szociális) a tartós felépülés érdekében, valamint az alkoholizmussal kapcsolatos előítéletek lebontása, a kialakult szemlélet megváltoztatása.

Probléma

Az alkoholizmus, mint társadalmi probléma a közép-kelet-európai országok közül Magyarországon a legkritikusabb. Romboló hatással van az alkoholizmusban szenvedők családjaira, a barátokra és a munkahelyi életre is. A korábbi kezelések és a kórházi ellátás messze nem voltak ideálisak, mivel úgy tekintettek erre a betegségre, mint a gyengeség jelére, ahelyett, hogy együttes szellemi-mentális-fizikai betegségként tekintettek volna rá. Ezt felismerve Kovács Csaba úgy döntött, hogy más, szakmailag működőképes, reális és sokkal emberibb megközelítésre van szükség.

Hatás

Az alapítvány Kovács Csaba új, holisztikus megközelítésének segítségével az elmúlt 20 évben mintegy 8-10 ezer embernek nyújtott segítséget és védelmet . A Félúton Alapítvány nagymértékben segítette a Minnesota Modell terjesztését Magyarországon, és azóta már számos kórházban gyakorolják. Ezenkívül lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megakadályozzák az alkoholizmus kialakulását az oktatás, számos publikáció és kulturális program, valamint a függőségről való tájékoztatás révén.

Ötlet

Az 1994-ben alapított Félúton Alapítvány új, humánusabb megközelítést vezetett be az alkoholizmus megértéséhez. A program a Minnesota modellen alapul, amely névtelen önsegítő módszereket alkalmaz, egy 12 lépéses helyreállítási programot, amelyet olyan klinikai környezetben valósítottak meg, ahol a mentális és szociális szolgáltatások, valamint egyéni és csoportos munka segítik a helyreállítást.

JÖVŐKÉP

Csaba célja, hogy fenntartsa ezt a gyakorlati önsegítő rendszert, amelyet az elmúlt 20 évben életben tartott, és amelyen a kollégáival mai napig együtt dolgozik. Emellett szeretne létrehozni egy szakmai és humán tudásbázist, amely segítségével bárki képes az alapítvány filozófiájának megfelelő megvalósításra, ugyanazon elkötelezettséggel (Az alkoholizmusról más módon). Ennek a tudatosságnak lehetővé kell tennie a kémiai függőségek általános elfogadásának és kezelésének elsődleges betegségekként történő terjesztését nemzeti szinten, a társadalmi előítéletek megszüntetésével.

Motiváció

A szervezet születését Csaba saját, személyes tapasztalata ihlette. Ő is szenvedett aktív alkoholizmusban, amelynek, mint ahogyan ő is megtapasztalta, létezik hatékony és támogató kezelése. Mára megértette és megpróbálja másoknak is megtanítani, hogy az alkoholizmus jelenleg gyógyíthatatlan betegség, de aktív időtartama egy életre szünetelhető, és lehetőség van a józan, boldog életre.

Ossza meg ezt a profilt