arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

EignerBernadett

Ország, a választás éve

Hungary 1995

Tevékenységi kör

Education

Eigner Bernadett „közösségalapú játszószobákat” vezetett be Magyarországon, hogy előmozdítsa a kora gyermekkori fejlődést, hozzájáruljon a sajátos nevelési igényű gyerekek terápiás módszereinek előmozdításához.ods of play therapy for children with special needs.

Probléma

Jelenleg Magyarországon nincs olyan nemzeti stratégia, amely a korai gyermekkori fejlődésre és oktatásra összpontosít; így a korai gyermekkori potenciális traumák nem kapnak elég figyelmet. A szülő-gyermek kapcsolat problémáinak és oktatási problémáinak korai felismerése és a társadalmi, mentális vagy kognitív fejlődés különbözőségeinek korai kezelése pozitívan befolyásolja a gyermek zavartalan fejlődését és a harmonikus családi életet. Ma nincs olyan intézmény, amely kifejezetten ezen a területen működik, ezért fontos a támogató ellátórendszerrel és terápiás szolgáltatásokkal rendelkező integratív, közösségi alapú játszószobák Magyarországon.

Hatás

Miután 1997-ben megkezdődtek a Mikkamakka integrációs közösségalapú játszószobák, már három dolgozószoba működött és Bernadettnek sikerült megnyitnia egy módszertani központot is. 2000-ben a Szociális és Családügyi Minisztérium támogatásával egy országos programot indítottak, hogy az egész országban kiépítsék a játszószobák hálózatát, de sajnos ez a személyes és politikai okok miatt megszűnt. Jelenleg nyolc aktív játszószoba található Magyarországon, szakmai programokkal, kiadványokkal, képzési programokkal és könyvekkel.Az integratív közösségi alapú játszószobák hálózata még mindig egyedülálló kezdeményezés a meglévő gondozási rendszerben.

Ötlet

A játszószobák hálózata évente mintegy ezer látogatót fogad. A program nemzetközileg elismert – Magyarországot képviseli a Nemzetközi Játékkönyvtári Egyesületben. A játszószobák integrált játékcsoportokat szerveznek, ahol az átlagos fejlődéssel rendelkező egészséges gyerekek együtt játszhatnak a fogyatékkal élő gyerekekkel és szüleikkel – speciálisan képzett szakemberek felügyelete mellett. A játszószobákban alkalmazott „integratív játék” sokoldalú modellje a terápia és az iránymutatás különböző formáit foglalja magában.

 

JÖVŐKÉP

Bernadett országos játszószobák hálózatának kialakítását tervezi, és szeretné kidolgozni a korai gyermekkori fejlődés nemzeti stratégiáját, és részt venni annak megvalósításában.

Motiváció

Eigner Bernadett mindig emberekkel, gyermekekkel, szülőkkel és családokkal dolgozott – érdeklik az emberek problémái. Segítséget nyújt a megértésen, a figyelemadáson és az együttműködései révén. Ő hisz a játék erejében, egy játékos és humoros megközelítést javasol, ösztönözve a résztvevőket, hogy tudjanak nevetni magukon. Megtapasztalta a saját környezetében és családjában, hogy a rossz kommunikáció milyen sok esetben félreértések és feszültségek kialakulását okozhatja. Ezen szeretne ő változtatni.

Elérhetőség

Mikkamakka

Ossza meg ezt a profilt