arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

CzeizelBarbara

Ország, a választás éve

Magyarország 2014

Tevékenységi kör

Health

Czeizel Barbara olyan kisgyermekes családoknak ad új reményt, ahol a gyerekek fejlődési lemaradással, fogyatékossággal küzdenek vagy az atipikus viselkedés veszélye áll fenn. Komplex, intézményesített szolgáltatásokat kínál a gyermekek jobb jövőbeli kilátása érdekében, és lehetővé teszi számukra, hogy a társadalom teljes és aktív tagjaivá váljanak. Czeizel rendkívüli, átfogó megközelítésének replikációja miatt a megfelelő kezelésben részesülő gyermekek száma Európában szignifikánsan nőtt.

Probléma

Az állam által nyújtott szolgáltatások nem nyújtanak integrált, korai fejlesztési segítséget a fejlődési nehézségekkel, fogyatékossággal, vagy atipikus viselkedéssel küzdő gyerekek számára, ami azt eredményezi, hogy a családok nem rendelkeznek erőforrásokkal és készségekkel ahhoz, hogy tudják, hogyan fejleszthetik gyermeküket ebben a kritikus időszakban. A speciális igényű gyermekek aránya az adott populációban körülbelül 10%; mindazonáltal legalább 1 millió gyermek még mindig „hiányzik” a közép- és kelet-európai országokban a nemzeti fogyatékossági nyilvántartásokból.

Hatás

Az elmúlt 20 évben Barbara korai fejlesztő központja közvetlenül 6000 gyermeket és családjukat segítette és ez a szám folyamatosan növekszik. Többek között úttörő szerepet játszott a többszörösen és súlyosan többszörösen fogyatékos gyermekek és autista gyermekek fejlesztésében, valamint a koraszülöttekkel és családjaikkal foglalkozó, speciális nappali ellátással. Barbara bevezette a segítőknek a korai fejlesztésre specializálódott első kurzusát. Minden évben mintegy 100-150 szakmai látogatót fogad a központban, hogy megfigyeljék és megtanulják a know-how-t, miközben ők maguk is képződnek. Barbara megközelítése megnövelte e a megfelelő kezelésben részesülő gyermekek körét Európában, ösztönözve a központ modelljének adoptálását (Ukrajna vagy Románia) és a gondolkodásmód változását.

Ötlet

Barbara Czeizel és csapata 1991-ben létrehozott egy modellt egy olyan központ számára, amely a fejlődési rendellenességek széles skálájával foglalkozik, és rendelkezik minden olyan diagnosztikai, fejlesztési és terápiás eszközzel, melyre egy (0-5 éves) gyermeknek és családjának szüksége lehet igényei kielégítéséhez. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a gyermek első éveiben történő, lehető legkorábbi beavatkozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy mind a gyermek, mind a család egész életében minőségi életet élhessen. Barbara és csapata megváltoztatta a gondozás paradigmáját új típusú, kórházakkal, orvosokkal, különböző szakemberekkel, szülőkkel és tanárokkal való kapcsolatok kialakításával. Ő intézményesítette a korai fejlesztést Magyarországon, és példaként szolgált más európai országok számára.

JÖVŐKÉP

A Barbara korai fejlesztő központja úgy van kialakítva, hogy folyamatosan innovatív legyen és hozzájáruljon egy hazai, korai fejlesztő hálózat létrehozásához modellprogramok és szakmai képzések révén. Emellett Barbara gyakran elhagyja az országot, hogy nemzetközi szinten is terjessze a modellt. Az ő víziója az, hogy minden család időben hozzáférhessen ezekhez a kulcsfontosságú szolgáltatásokhoz a magas színvonalú támogatást nyújtó, jól képzett szakemberektől. Barbara célja, hogy ezt az eszmét szem előtt tartva befolyásolja a politikai döntéshozókat és a szélesebb közönséget, és az egész társadalmat a teljes társadalmi befogadás elérése felé tolja el. A Központ egyik épületének infrastrukturális kapacitás bővítésével Barbara azt tervezi, hogy több rászoruló családot tud támogatni, és több hallgatót és egészségügyi szakembert fogadhat és képez.

Motiváció

Gyermekkorában Barbara arra készült, hogy futóként sportkarrierje legyen, de térdsérülése megváltoztatta ezeket a terveket. Szülei, akik szintén fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkoznak, inspirálták őt, ezért a speciális oktatás tanulmányozását választotta tanulmányai alatt. Fiatal tanárként Barbara megszállottan képviselte azt az elképzelést, hogy a szakmát a családok szükségleteinek kell irányítania és mindent megtett, hogy ezt az elméleti gondolatot a gyakorlatban is bemutassa.

Ossza meg ezt a profilt