arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

GerébÁgnes

Ország, a választás éve

Magyarország 1997

Tevékenységi kör

Health

Dr. Geréb Ágnes lehetővé teszi a magyar nők számára, hogy „zavartalan” szülést éljenek át intim, biztonságos környezetben. Ő felügyeli a szülésznők és a dúlák nemzeti hálózatát, akik megváltoztatják az anyák, a családok és a csecsemők gondozását az intézményi kórházakon belül és kívül. Ágnes egyesíti a zavartalan szülés és a modern orvostudomány előnyeit egy humánus környezetben – otthon, születési központokban és intézményi kórházakban is.

Probléma

Geréb Ágnes úgy véli, hogy a születés az egyik legfontosabb emberi tapasztalat. Szülésznőként tapasztalta, hogy a magyar szülészeti osztályokon valami nem működik megfelelően. A legtöbb esetben az anyáknak be kell tartaniuk a protokollt, ahelyett, hogy ők és a szülés lenne a középpont, amely körül az egész folyamat forog. Ennek eredményeként még mindig sok szükségtelen és rutin beavatkozás van a szülések során. Nem számít, milyen kicsi a beavatkozás, ez mindig veszélyezteti az anya egészségét.

 

Hatás

A 20 éve Ágnes által alapított Alternatal Alapítvány természetes születést biztosít anyáknak, felvilágosítja a várandós anyákat és támogatják őket döntéseikben. Körülbelül 7000 csecsemő született meg orvosi intézményben nyújtott segítséggel, és mintegy 3000 gyermek otthon született. Összesen tehát Ágnes több, mint tízezer szülésen vett részt.

Ötlet

Ágnes a megoldást a bábaságban találta meg. Szeretné, hogy minden szülő anyának lehetősége legyen intim környezetben lenni, hogy ő legyen a központban, anélkül, hogy bármilyen protokollt követnie kellene, és az általa választott módon szülhessen. Fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a bába semmilyen körülmények között nem avatkozik be a folyamatba, csak épp nem rutinszerűen teszi ezt.

JÖVŐKÉP

Célja, hogy nehézségeik ellenére életben tartsák és fenntartsák az Altarnatal Alapítványt, a Születésház Egyesületet („Születési ház”) és a Független Bábák Szövetsége Közhasznú Egyesületet. Emellett szeretné feltárni a hazai születés és az ambuláns születés magyarországi megvalósításának egyéb ágait. Nagyobb álma az, hogy a szüléssel foglalkozó magyar intézményekben a várandós anyáknak legyen lehetősége szélesebb körben megismerni a rutin beavatkozások által okozott károkat, hogy elutasíthassák ezeket a beavatkozásokat. Ezáltal az anyák és az újszülöttek egészségesebbek maradnak.

Motiváció

Abban az időben, amikor szülésznőként dolgozott, állandóan panaszkodott arra, hogy a kórházakban született anyák nem kapnak kellő figyelmet. Aztán egy idős szülésznő feltett neki egy kérdést, amely megalapozta karrierjét: miért ne vigye haza az anyákat? Ezt követően egy sor “véletlen” egybeesés vezetett ahhoz, hogy először részt vegyen egy természetes szülésen.

Ossza meg ezt a profilt