arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

SzabóAndrás

Ország, a választás éve

Magyarország 2002

Tevékenységi kör

Civic participation

Szabó András a veszélyben, nehéz helyzetben élő ifjúságot segíti azáltal, hogy megtanítja nekik, hogyan fejleszthetik saját maguk és társaik értékeit, növelhetik az önbizalmukat és a bizalmat egymás között. Az általa kialakított költséghatékony, peer-to-peer hálózat az önkéntesség segítségével segíti a magyar fiatalokat abban, hogy megtalálják saját, sikeres útjukat.

Probléma

Magyarországon a tizenévesek egyre nagyobb mértékben látják úgy a jövőjüket, mint egy problémákkal terhelt világot. Ez nagyban befolyásolják döntéseiket és tulajdonképpen egész életüket. Pénzügyi nehézségek, függőség, szülői agresszió és erőszak – ez néhány azok közül a problémák közül, melyekkel a veszélyeztetett gyerekeknek nap, mint nap küzdenie kell.

Hatás

A Kapocs Önsegítő Szolgálata évente több ezer fiatalnak nyújt segítséget. Arra ösztönzi őket, hogy vigyázzanak egymásra, segítsék és támogassák egymást, és közösségi hátteret teremtsenek egymás számára olyan emberekből, akikre mindig támaszkodhatnak. Ezáltal egymás felé is kialakul a felelősségérzetük. András évente 8-20 módszertani képzési programot szervez a szakemberek számára a Kapocs modellrendszerének bemutatása és terjesztése érdekében.

 

Ötlet

Szabó András véleménye szerint a változás leghatékonyabb módja a támogató kapcsolatokat kínáló modell. Ez az új modell a megelőző beavatkozáson és a szakértői mentoráláson alapul. A gyerekek, a tinédzserek és a fiatal felnőttek olyan környezetben találkoznak egymással, ahol a valódi problémáikat kezelik, függetlenül attól, hogy éppen önértékelési problémákról vagy sürgős orvosi ellátásról van szó.

JÖVŐKÉP

András a jövőben három területre szeretne összpontosítani. Először is a Kapocs működésének stabilizálására, a folyamat és a szakmai módszerek átadására szeretne energiát fordítani. Másodszor, szeretné integrálni a magyar iskolán kívüli és az online tudásbázisokat (más néven „peer-learing”). Végül, de nem utolsósorban az a célja, hogy új projekteket kezdeményezzen a témában.

Motiváció

Miután András professzionálisan is elkezdett dolgozni az ifjúsággal, a gondolat, hogy valami hasonlót hozzon létre, mint a Kapocs, egyre erősebb lett benne. Aztán 1992-ben felmerült a lehetőség, és ő sikeresen pályázott a Kapocs élére. Ekkor találkozott küldetéstudata azzal az ideális pályával, amit úgy érezte, követnie kell.

Ossza meg ezt a profilt