arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Vajon mennyire élnek tévképzetek a társadalmi vállalkozásokról?

Kategóriák:

által zsoltpethe

A Stanford Social Innovation Review legújabb számában kritikaként a szerzők azt taglalják, vajon a társadalmi vállalkozások körül nem egy nagy lufi van, ami bármely pillanatban kipukkadhat? Így tehát a társadalmi újítók és technológiai innovációk mellett a hatalom kérdése merül el, hogy mégsem rendelkeznek kellő autonómiával ezek a szervezetek, illetve az egész szektor. A cikk maga az Egyesült Államokra utal, ám a kérdés releváns Európában és Magyarországon is, hiszen a kellő demokratikus civil háttér nélkül nem érhető el a kívánt társadalmi hatás. Az Ashoka is kiegészítette a fenti kritikát egy két új nézőponttal.

A társadalmi vállalkozások köre nagyon heterogén mint működésben mind célcsoportban, egyes szervezetek közelebb helyezkednek el a politikai szervekhez, mások inkább távolabban. Az viszont állítható, hogy a társadalmi vállalkozások nem a piacról, vagy a bevételről szól, hanem a rendszerszintű változás eléréséről.  Kailash Satyarthi, például Ashoka tag 1993 óta és nemrégiben Nobel Békedíjat és az illegális gyermekmunka ellen tevékenykedik a kezdetektől fogva. Kialakított modelljét már több országban is reprodukálták (Indiától Afganisztánig), valamint 2009-ben Indiában részt vett az oktatási törvény reformjában is, hiszen ha a gyerekek iskolába járnak, kisebb eséllyel kerülnek kiszolgáltatottabb helyzetbe. A társadalmi vállalkozó kifejezés magában hordozza az aktivistát, aki a súlyos társadalmi problémák ellen tesz, víziója van, kreatív, pragmatikus és előre tud látni 5-10 évvel, hogy elérje céljait és változtasson.

A hatalom kérdését inkább egy egynsúlyra való törekedésként lehet felfogni: a társadalmi vállalkozók, így az Ashoka tagok is a kirekesztés, egyenlőtlenség ellen és a kilátástalan helyzetűek mellett áll ki segítve a szocilális ellátórendszer működését. A cél pedig a kollektív cselekvés a polgári jogok gyakorlása, hogy mindenki részese lehessen egy egésznek.

 

A teljes cikk és az eredeti megjelent cikk elérhető al alábbi linken angolul: https://medium.com/change-maker/is-social-entrepreneurship-being-misunderstood-96aecd5ccdab