arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Mindenkiben ott van a változás!

Kategóriák:

által zsoltpethe

Angolul van egy fogalom: “Changemaker”, ami magyarul úgy definiálható: az az ember, aki hisz  változásban és tesz is érte úgy, hogy minél hatékonyabban történjen az. Az Ashoka alapítója Bill Drayton egy nagyon jó példa erre: létrehozott egy olyan nemzetközi szervezetet, ami összegyűjt minél több ilyen embert és segíti őket az útjukon.

Ezek a vállalkozók, aktivisták, vezetők látják maguk körül a mintákat, a probléma gyökereit és aztán megoldást is keresnek/találnak arra. Karizmatikus képességeikkel szerveznek és vezetnek egy csapatot, hogy létrejöjjön a kollektív cselekvés. Aztán később alkalmazkodnak és formálják a megoldást, csapatot, ahogy alakul a szituáció.

Jó példa a mexikói Andrés Gallardo, aki egy nagyon veszélyes környéken lakott. Létrehozta a Haus nevezetű applikációt, mely egy közösséget kívánt teremteni ott helyben a lakók között. Speciálisan tartalmaz egy pánik gombot is, ami bűntény esetén riasztja azokat a szomszédokat, akikkel kapcsolatba léptünk. A hatás nem maradt el: összeverődött egy közösség, akik együtt tettek a bűnelkövetések csökkentéséért. Drayton úgy jellemezte Gallardo-t, hogy megvan benne egy úgynevezett “kognitív, empátia-alapú megközelítés a közjóért”.

Milliók váltak Gallardo-hoz vagy Draytonhoz hasonló innovátorokká, ám még mindig többen vannak, akik hagyományos szabálykövetőként repetitív módon élik az életüket a konfliktusok áldozataként vagy okozójaként. Drayton abban látja a megoldást, hogy már gyerekkorban kezdjék el a szemléletformálást.

A társadalmi átváltozás születhet az egyéntől, aki maga is változik az úton. Azáltal, hogy megszületett a társadalmi vállalkozó, a változtató ember képe sokkal többen mondhatják: “Igen, én is ilyen akarok lenni!”. Tudatosan látni a környezetünket és adni egy esélyt, hogy megtapasztaljuk egy egyetemesség érzését, ami a tiszteleten és szereteten alapul – ez tényleg megváltoztatná a világot Drayton szerint.

Eredeti cikk: https://www.nytimes.com/2018/02/08/opinion/changemaker-social-entrepreneur.html