arrow-left arrow-right logo_ashoka share-email share-facebook share-googleplus share-twitter

Page Title

Bill Drayton, az Ashoka vezetője bíztatja a fiatalokat

Kategóriák:

által zsoltpethe

“Az oktatási rendszer nem tudja megtanítani, hogy hogyan tegyenek a fiatalok a változásért. Mégis, egyre több tudatos tinédzser figurája emelkedett ki az elmúlt időkben” – mondta Bill Drayton, az Ashoka alapítója. Így például Richard Benson, aki egy telefonfülkéből menedzselte 16 évesen azt a vállalkozását, ahol hirdetést adott el kedvezményes árú zenéért cserébe, ebből az ötletből nőtte ki magát később a Virgin Records.

“Az általános iskolában nem tudtam elképzelni miért kínoznak a latin nyelvtanulással, avgy a matematikával “– emlékezik vissza Drayton, akit a társadalmi vállalkozás nagyapjaként is emlegetnek. ” De imádtam belekezdeni valamibe, például ötödik osztályban egy iskolai újság főszerkesztője lettem.”

Később számos munkában kipróbálta magát, mint a menedzsment tanácsadó a McKinsey-nél, kormány tisztviselő, vagy egyetemi professzor. Észrevette, hogy hiába változik a világ, az oktatásban mé mindig hiányzik a paradigmaváltás, és a gyerekek, fiatalok azzal szembesülnek, hogy mire nem képesek, nem azzal, hogy mire igen. Egy statikus világban ez teljesen jól múködik, de ez nem hoz sosem igazi változást.

1980-ban Bill Drayton létrehozta az Ashokát, mint non-profit szervezetet, ami egyes társadalmi vállalkozókat, Ashoka tagokat támogat, akik víziójukban a társadalmi változást célozzák meg közösségi megoldásokkal, hogy minél áthatóbban kezeljenek egy társadalmi problémát. A régi világ, a hagyományos munkákat, berozsdásodott technológiákat más szemléletmóddal megközelítők, innovátorok ezek a tagok, akik példát mutatnak a környezetnek. Mostanára 3600 tagot számoló szervezet 93 országban múködik. Kritériumnak számít a kreativitás, vállalkozói szellem és társadalmi hatásosság.

Drayton azt vallja: “A fiatalokat kell úgy tanítani és képessé tenni arra, hogy befogadják és adaptálódjanak a különböző változásokhoz, sőt akár idézzék is elő azt, mint reformerek, innovátorok és vállalkozók.” 

Eredeti forrás: http://www.billionaire.com/philanthropy/2974/change-the-world-empower-the-youth